Gradonačelnik Zaprešića: Dvorac bana Jelačića spasili smo od propadanja!

Foto: Grad Zapresic

NAKON objave teksta na Indexu, "Kafić i restoran ispred baštine: Dvorac bana Jelačića u Zaprešiću predan na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost", na optužbe SDP-ovaca, reagirao je gradonačelnik Zaprešića čiji demanti prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

U tekstu pod naslovom „Kafić i restoran ispred baštine: Dvorac bana Jelačića predan na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost“ objavljenom na Vašem portalu Index.hr  30. ožujka 2013. godine, iznesen je niz netočnih informacija te sukladno Zakonu o medijima tražimo objavu demantija.

Riječ je o dopisu SDP- ovih vijećnika Gradskog vijeća Grada Zaprešića koji Odluku Gradskog vijeća od 28. ožujka u javnosti prezentiraju na sasvim netočan način, u cilju provođenja političke kampanje za predstojeće lokalne izbore. Objaviti takav tekst, bez ikakve provjere informacija i mišljenja druge strane, smatramo krajnje neprofesionalnim i neodgovornim.

U uvodnom dijelu teksta stoji kako je Grad, umjesto davanja koncesije, trebao aplicirati na fondove Europske unije, što je za Vašu informaciju i učinio. Projekt obnove dvorca Novi Dvori bio je prijavljen na natječaj EU, u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska (sanacija kulturne baštine). Štoviše, Grad Zaprešić unazad godinu dana svim nadležnim ministarstvima, koja pripremaju inicijalne liste projekata koji će se prijaviti za sufinanciranje od strane EU, prijavljuje između ostalog i ovaj projekt.


Dvorac prije obnove

Nadalje, Grad Zaprešić je vrlo odgovorno pristupio obnovi dvorca, te ga je na taj način spasio od propadanja. Osigurana je statika temelja armirano-betonskim prstenom oko Dvorca, izvedena je drenaža za odvodnju oborinskih voda, svi nosivi vanjski zidovi sanirani su izvornim prirodnim materijalima, a sanirano je i  krovište na kojem su sve glavne grede bile u potpunosti trule. Krovni pokrov, crijep, u cijelosti je izmijenjen, ugrađena je nova bakrena limarija, izrađena nova fasadna žbuka te je zamijenjena cjelokupna vanjska stolarija novom drvenom stolarijom. Obnova je rađena pod stručnim i tehničkim nadzorom Konzervatorskog odjela u Zagrebu, o čemu su se Ministarstvu kulture podnosila godišnja izvješća.

Za sve navedene radove, Gradsko poglavarstvo Grada Zaprešića kao naručitelj, provelo je 2006. i 2008. godine postupak javne nabave za izvođenje građevinsko- obrtničkih radova na rekonstrukciji i sanaciji dvorca. Odabrani ponuditelj, tvrtka Graditelj Zaprešić d.o.o., odabrana je po kriteriju najniže cijene. Imala je najpovoljniju ponudu i u potpunosti u skladu sa dokumentacijom za nadmetanje i sa svim traženim dokazima sposobnosti.


Od unazad desetak godina raznovrsnih ideja o namjeni dvorca, a bilo je govora o ekskluzivnom hotelskom smještaju, što sam dvorac čini zatvorenim za širu javnost, pa do nasuprot, u cijelosti javne namjene, međutim teško samoodržive, one da u Dvorcu bude isključivo muzej, iskristalizirale su se ideje objedinjene u sustavni, razrađeni,  projekt revitalizacije Novih Dvora.

U ovom nezavidnom financijskom, ekonomskom razdoblju u kojem se nalazi Republika Hrvatska Grad Zaprešić, sustavom koncesija, ustupanjem prava korištenja zgrada koje su u kompleksu Novih Dvora privatnim investitorima, ustanovama i udrugama, nastoji očuvati i obnoviti Nove Dvore, zadržavajući kroz namjenu koja je redovno i javna,  kulturna dobra otvorenima za javnost, na korištenje svim građanima.

Davanjem koncesije za korištenje zgrade Dvorca i Richterove zgrade Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić omogućuje se školi ulaganje vlastitih sredstva u obnovu. Postupak je u skladu sa zakonom provelo stručno Povjerenstvo, u kojem je bio i  predstavnik Ministarstva financija, a uz nadzor Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

U prizemlju dvorca uredit će se izložbene prostorije u spomen bana Jelačića, u podrumu se planira uređenje projekcijske multimedijalne dvorane, a ostavljeno je mjesta i za ugostiteljstvo, čime su obje ove etaže otvorene i dostupne svim građanima. Dodatno na prvom katu, uz predavaone i prostorije za Visoku školu, koje će biti opremljene u povijesnom stilu, predviđa se uređenje centralne dvorane, koja će između ostalog služiti i gradu za protokolarna događanja.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture sudjeluje u svim postupcima koje, u vezi Novih Dvora, pokreće i provodi gradska uprava, te je već izdana suglasnost na predloženo idejno rješenje uređenja dvorca. Dakle, teško je vjerovati da bi Ministarstvo kafić i restoran stavilo ispred baštine, kako navodi Vaš izvor.

Novi Dvori kulturno su dobro iznimne vrijednosti za zaprešićki kraj. Međutim, jedino korištenje kulturnog dobra, pod nadzorom i u skladu s namjenom,  adekvatna je zaštita kulturne baštine.

Nakon višegodišnjeg promišljanja o budućnosti i brendiranju Novih Dvora Jelačićevih nađeno je rješenje koje omogućuje da s jedne strane taj prostor i dalje ostane javan za sve građane grada Zaprešića i sve goste, a sa druge strane da kroz investiranje Visoke škole bude i samoodrživ i u funkciji obrazovanja što je već davno Anka Jelačić kroz svoju zakladu i odredila, jer je rekla da prostor Novih Dvora ostavlja hrvatskom narodu za razvoj gospodarstva i obrazovanja.
Nadamo se da ćete objavom demantija barem djelomično umanjiti štetu koju ste nam objavom ovog članka nanijeli.

Srdačan pozdrav,

Gradonačelnik Željko Turk, dipl.oec"

Pročitajte više