Granični prijelazi Hrvatske s BiH čekaju na zajedničko povjerenstvo

Foto: Arhiva

BOSNA i Hercegovina željela bi izmijeniti režim uveden na nekim graničnim prijelazima s Hrvatskom nakon njezina ulaska u Europsku uniju, no u Sarajevu drže kako je problem u činjenici da Hrvatska još nije imenovala članove zajedničkog povjerenstva koje bi o tome trebalo odlučivati, prenose u petak banjolučke "Nezavisne novine".

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH i predsjedatelj Povjerenstva za integrirano upravljanje granicama Miro Džakula kazao je kako BiH nema mogućnost sama mijenjati sporazum o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, potpisan u lipnju 2013.

Tada je veći broj međudržavnih prijelaza prekategoriziran u prijelaze za malogranični promet, koje od ulaska Hrvatske u EU mogu koristiti tek rijetki stanovnici pograničnih općina i to pod uvjetom da ishoduju posebne propusnice.

Izmjene sporazuma ne mogu biti jednostrane

"Eventualna izmjena jednog takvog sporazuma ne može biti jednostrana, već bi BiH i Republika Hrvatska samo na bazi zajedničkog dogovora mogle izmijeniti postojeći sporazum u smislu prekategorizacije nekog od graničnih prijelaza između ove dvije zemlje", kazao je Džakula.


Povjerenstvo koje bi o tome trebao odlučivati ne postoji već gotovo dvije godine, a tisuće stanovnika pograničnih općina svo to vrijeme provode suočeni s posljedicama prometne izolacije zbog koje, primjerice, stanovnici Hrvatske Kostajnice moraju putovati i po pedeset kilometara kako bi došli do Bosanske Kostajnice, iako ta dva gradića dijeli tek korito Une.

Najveće gužve u ljetnim mjesecima

Zbog strogog režima nadzora prijelaza granice, uspostavljenog u sklopu priprema za ulazak Hrvatske u Schengenski sporazum, trpe i stanovnici općina na području Hercegovine, a pravi prometni kaos u ljetnim je mjesecima na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića.

Tijekom turističke sezone ranije su privremeno otvarani i prijelazi Gabela Polje i Unka, no oni su od 2013. godine otvoreni tek za lokalno stanovništvo pa su od tada kolone vozila iz pravca Sarajeva i Mostara ka Jadranu usmjerene isključivo na Doljane. Na tom se prijelazu stoga satima čeka na prelazak granice.

Pročitajte više