Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ

Screenshot: N1

Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.

“Vrlo je jasno sve što smo govorili 4 godine, HDZ ne dolazi u obzir ni u kakvoj kombinaciji, smatramo da vrijedi sklopiti ovu antikorupcijsku opciju”, kazao je.

Osvrnuo se i na Vesnu Vučemilović. “Ne bih davao teške ocjene, pričekajmo da se formira saborska većina pa možemo onda govoriti o motivima pojedinih aktera. Za nju ne znam, čini mi se da su vodeći dijelovi DP-a imali deal s HDZ-om i prije izbora", rekao je.

“Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ”

Dodaje da za antikorupcijsku većinu njegova ruka nije upitna. “Mi nismo na tržištu jer je naša pozicija jasno definirana", kaže.

“Prije bih se poturčio pod stare dane nego dao potporu Plenkovićevom HDZ-u”, poručio je.

Iz HDZ-a poručuju da je oporba poražena i da treba priznati poraz, a ne pokušavati sastaviti većinu. 


“Imamo 151 zastupnika i svaki od njih je nositelj legitimiteta i oni će iznjedriti većinu ili ćemo na nove izbore, a HDZ-ove spike što je legitimno, što ne, na to ne treba pristati”, rekao je Raspudić.

“Hrvatska je u kritičnoj situaciji što se tiče kriminala i korupcije i u tom smislu treba pokušati nešto na toj antikorupcijskoj platformi”, dodao je.

“Kad smo kod SDSS-a, neki ljudi imaju problema s artikuliranjem mišljenja. Moj problem je što su bili aktivan dio koruptivne hobotnice, to je problem, nemamo problem sa srpskim predstavnicima”, istaknuo je Raspudić.

Zajednički nazivnik se može naći od desna na lijevo na tih nekoliko ključnih antikorupcijskih točaka, smatra Raspudić.

“Sve mi ide u smjeru da će HDZ, DP i manjinci složiti većinu”

Sad je sve na DP-u onda? “Da. Imaju 20 dana rok da se konstituira sabor", rekao je.

Navodi da bi ovu situaciju bolje mogao analizirati ekonomski stručnjak nego politolog. “Imamo tri aktera koja sada trguju – HDZ, DP i manjinci.”

“Sve mi ide u smjeru da će HDZ, DP i manjinci složiti većinu. Borit ćemo se do zadnjeg, ali izgledno je da će se ići u formiranju svačije cijene i na kraju do dogovora”, dodao je.

Bi li bila izdaja birača ako DP sada složi većinu s HDZ-om? “Ovisi na koji način… Imali smo visoku izlaznost i ovo što se dobilo je preslika političke volje. Jedan poučak je da dobrom dijelu ne smeta ta korupcija. Ništa od političke korupcije HDZ nije okrznulo.”

Plenković na optužbe za korupciju odgovara tako da proziva oporbu upravo za korupciju, a Raspudić to naziva okretanjem pile naopako.

“To što je on rado viđen u Bruxellesu je što ih rado sluša u svemu, a ne što je nekorumpiran”, kazao je.

Osvrnuo se na sporni plakat iz Vukovara i reakcije iz DP-a da se u kampanji govori jedno, a sada drugo i da se nakon izbora snižavaju tonovi.

“Prelaziti preko ovakvih stvari dovoljno govori o vjerodostojnosti i jednih i drugih (op.a. HDZ-a i DP-a). Kako HDZ može odjednom i s HNS-om… Pupovac je njemu očito najjeftiniji. Ali nisu dovoljni. Mislim da će se Plenković bez problema odreći Pupovca ako bude morao plaćati veću cijenu”, kazao je Raspudić.

O raskolu u Mostu

Komentirao je i odlazak njega i Marije Selak Raspudić iz Mosta i kakvu je ulogu u tome imao Marin Miletić. “Postoje neki razlozi koji ostaju interni, ali ovo je bio neki okidač, da osobu koja se u kampanji javno ogradi od vas, pa da nosite listu na kojoj je ista ta osoba.”

Dodaju da će on i Selak Raspudić djelovati kao nezavisni zastupnici u saboru.

“Ne treba odustati od svega što se radilo godinama, a ako ne budemo vidjeli jasnu političku perspektivu, vratit ćemo se akademskim karijerama”, rekao je Raspudić.

Komentirao je i hoće li u slučaju novih izbora izaći na njih: “Nisam siguran, treba nekad procijeniti trenutak", kaže.

Pročitajte više