Grb na tablicama nema gotovo nitko, ali imaju Srbi i Hrvati

Foto: Wikipedia

HRVATSKA "domoljubna" desnica, okupljena oko Tomislava Karamarka i njegovog HDZ-a, identificirala je novu nacionalnu ugrozu - registracijske tablice bez hrvatskog grba.

> SDP popustio pred primitivcima: Zadržat ćemo grb na tablicama

No, već i letimičan pogled na registracijske tablice ostalih europskih država otkriva da je grb na registracijama rijetkost. Osim Hrvatske, nacionalni grb na tablicama imaju još samo Andora, Crna Gora, Moldavija, San Marino, Slovačka i Švicarska. Austrija i Slovenija na tablicama imaju grbove sa simbolima gradova, dok je na srpskoj tablici poznati crveni štit s četiri ocila.

SDP popustio pred nacionalistima

Na novim tablicama, koje u uporabu kreću od ovog ljeta, trebale su umjesto grbom biti ukrašene crveno-plavim kockicama. Čuvari nacionalnog identiteta odmah su pokrenuli kampanju protiv izbacivanja grba s registracijskih tablica, u čemu ih je Karamarko zdušno podržao.

"Ta registarska oznaka s hrvatskim grbom, pa bili smo sretni kad smo to dobili, a oni to mijenjaju. Stavljaju nekakve kockice, dobro da nisu savili i zadnju onu zelenu kockicu, simbol SDP-a. To nije dobro i mi ćemo biti protiv toga", izjavio je Karamarko.

SDP je na koncu, po svom dobrom starom običaju, pukao pod pritiskom, te je ministar policije Ranko Ostojić objavio da grb ipak ostaje na tablicama.

"Tako, da ne bi bilo zabune i da ne bi bilo slučajno bilo kakve dileme oko toga da nam netko podmetne upravo znakove koji podsjećaju na znak HDZ-a, mi ćemo na mjesto gdje su trebale biti kockice staviti, hrvatski grb, i ostat će ista tablica kakva je bila sa znakom Europske unije i to je to", rekao je Ostojić.

Pročitajte više