Grbin: O smanjivanju ljudskih prava se ne može odlučivati na referendumu

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"NEĆEMO ništa otezati. Čim zaprimimo potpise, proslijedit ćemo ih Ministarstvu uprave na provjeru, a u skladu s njihovim očitovanjem poduzet ćemo daljnje korake", rekao je SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za Ustav i poslovnik Peđa Grbin. Tako je odgovorio na sve one navode da će vladajuća koalicija namjerno odugovlačiti s raspisivanjem referenduma za koje je potpise skupljala inicijativa 'U ime obitelji'.

"Nema roka u kojem se Ministarstvo treba očitovati, ali trebalo bi to učiniti što prije. Međutim, imajte u vidu da se radi o više od 700 tisuća potpisa i da je termin u kojem će to oni napraviti vezan nekim tehničkim preduvjetima", rekao je Grbin.

Od kada je postalo jasno da je inicijativa 'U ime obitelji' najvjerojatnije prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma po kojem bi u Ustav ušla odredba da je brak zajednica muškarca i žene, pojavile su se informacije da će Kukuriku koalicija krenuti u izmjene Ustava kako bi zaštitila manjinska prava. Grbin je potvrdio da se razgovaralo o promjenama Ustava i Zakonu o referendumu. Doduše, Grbin ističe, razgovori su bili naneformalnoj razini pa ne zna kada će taj prijedlog doći u saborsku proceduru. Ipak, on jasno ističe svoj stav da bi Ustav trebalo mijenjati.

"Konkretno, u onom dijelu koji se tiče seta odredbi o kojima se može raspisivati referendum, a trebalo bi ipak malo razjasniti koje su granice i način na koji se Ustav mijenja putem referenduma", rekao je Grbin i dodao:

"Moj stav je da je ovo nešto o čemu se na referendumu ne može odlučivati. Radi se o ljudskim pravima, radi se o glavi trećoj Ustava. Smatram da se o smanjivanju ljudskih prava koja su u njoj definirana ne može odlučivati na referendumu".

Grbin ne misli da bi predsjednik Ivo Josipović trebao raspustiti Sabor ako se odluči zaobići ili mijenjati postojeća legislativa, ali kaže kako je pravo oporbenih stranaka da to smatraju. Predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik odgovorio je i onima koji kažu kako je cijeli ovaj slučaj posljedica činjenice da se Zakon o referendumu nije promjenio u roku od šest mjeseci nakon ustavnih promjena koje su se dogodile zbog referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Zakon o referendumu ne može utjecati na broj potpisa potrebnih da bi se referendum raspisao kao niti na većinu birača izašlih na referendum koja je potrebna da bi referendum uspio", rekao je Grbin dodavši da bi za to ipak trebalo mijenjati Ustav. On kaže i da nije koincidencija da se inicijativa za ovim referendumom pojavila dok se priprema Zakon o registriranom partnerstvu koji bi trebao regulirati odnose partnera u istospolnim zajednicama.

"Ako bi ovakva inicijativa proša na referendumu, spriječila bi zakonodavca da neke odnose u društvu u budućnosti uredi na drugi način. Odnosno, spriječila bi zakonodavca da, ako smatra da jednoj manjinskoj grupi treba pridati veća prava, to i učini. Zacementirala bi, odnosno smanjila bi prava propisana Ustavom jer je Ustav otvorio mogućnost da se krug prava koja se pridaju jednoj manjinskoj zajednici proširi. Ovakvom referendumskom inicijativom, ako bi ona prošla, ljudska prava određenoj grupi ljudi u našem društvu bila bi smanjena. To je jasno kao dan", zaključio je Grbin.

Pročitajte više