Članovi njemačke desničarske skupine "Građani Reicha" optuženi za terorizam

Foto: EPA

Danas u Stuttgartu počinje suđenje devetorici osumnjičenih članova krajnje desničarske skupine, koju vodi njemački aristokrat Heinrich XIII. Prinz Reuss, pod optužbama za terorizam i veleizdaju.

Devet osumnjičenih članova pokreta Građani Reicha, skupine koja odbacuje legitimitet moderne njemačke države, optuženi su za članstvo u terorističkoj organizaciji i "pripremanje izdajničkog pothvata".

Odbacuju legitimitet moderne njemačke države

Jedan se suočava s dodatnom optužbom za pokušaj ubojstva u vezi s hicima ispaljenim na policajce dok su pretraživali njegov dom u Reutlingenu, južno od Stuttgarta, u ožujku prošle godine. Policajci su ozlijeđeni.

Suđenje na Višem regionalnom sudu u Stuttgartu prvo je od tri u skupini koju vodi Reuss, monarhistički poduzetnik koji je došao u središte pozornosti nakon racija diljem Njemačke i inozemstva u prosincu 2022.

Ukupno 27 optuženih tereti se za planiranje nasilnog svrgavanja njemačke vlade. Plan je bio postaviti Reussa na čelo novog poretka. Među optuženima su bivši vojnici te bivša berlinska sutkinja i članica parlamenta krajnje desne Alternative za Njemačku.

Suđenje u Stuttgartu usredotočit će se na vojno krilo skupine koje se tereti za pokušaj svrgavanja države silom oružja. Prema optužbama, započeli su formiranje 280 naoružanih jedinica.

Optuženi za terorizam i veleizdaju

Optuženi su u dobi od 42 do 60 godina. Tvrdi se da su se pridružili skupini tijekom 2022. godine i bili aktivni u raznim ulogama u vojnom krilu. Trenutno se nalaze u pritvoru.

Daljnja suđenja će uslijediti ove godine u Frankfurtu navodnim kolovođama, a u Münchenu ostalim članovima.

Tzv. Građani Reicha ne priznaju SR Njemačku u današnjem obliku i društvenom uređenju te se pozivaju na Njemačku s granicama prije Drugog svjetskog rata. Oni su dosad uglavnom dolazili u sukob s vlastima zbog nepriznavanja dokumenta SR Njemačke kao i negiranja institucija poput porezne uprave.

Većina pripadnika Građana Reicha je uvjerena u razne teorije zavjere te je mišljenja da SR Njemačka nije država, nego zapravo koncern u vlasništvu SAD-a. Budući poglavar Prinz Reuss trebao je sa savezničkim snagama pregovarati o novom poretku u Njemačkoj.

Pročitajte više