Grci pustoše trgovine, tržnice i benzinske crpke u Makedoniji

Ilustracija: Hina

NAKON što su ispraznili police trgovina u svojoj zemlji, Grci su, kako bi stvorili zalihe za crne dane, masovno nagrnuli i u susjednu Makedoniju. "U Strumici,  Bitoli, Gevgeliji i ostalim gradovima uz granicu s Grčkom, neviđene su gužve, pustoše se trgovine i štandovi na tržnicama, kupuje se gorivo na benzinskim crpkama, a Grci u našu zemlju dolaze i po jeftinije medicinske usluge. Prema neslužbenim procjenama, u pograničnim gradovima u Makedoniji, kupci iz Grčke svaki mjesec ostave oko milijun eura, a ta će cifra sada biti višestruko veća", otkriva za Index makedonski novinar i vojni analitičar, Aleksandar Srbinovski.

Prema posljednjem izvještaju Grčke konfederacije trgovaca, oko 600 tisuća Grka svaki je mjesec redovito odlazilo u šoping u susjednu Makedoniju, Bugarsku i Tursku gdje su cijene hrane povoljnije. Trgovci u susjedstvu zbog toga već mjesecima zadovoljno trljaju ruke, dok grčki trgovci, od početka krize u toj zemlji,  godišnje gube oko 500 milijuna eura.

I u Makedoniji reguliran rad banaka

Iako banke, koje su u većinskom vlasništvu Grka, u Makedoniji posluju redovito, zbog najnovijih  zbivanja u susjedstvu, u Makedoniji je, kaže Srbinovski, uvedena hitna mjera kojom se regulira rad banaka kako bi se spriječio mogući odljev kapitala u Grčku.

Zbog problema s velikim brojem imigranata, koji s Bliskog Istoka preko Grčke ulaze u Makedoniju, u toj zemlji sada strahuju i od izbjegličke krize do koje bi moglo doći ukoliko bi susjedna Srbija odlučila zabraniti imigrantima prelazak iz Makedonije u Srbiju.

"Zbog alarmantnog stanja u susjednoj zemlji, s kojom imamo 246 km dugu granicu, povećan je broj patrola u pograničnom području te je uvedeno stanje visoke pripravnosti", kaže Srbinovski.

Pročitajte više