Grčić traži milijardu eura za refinanciranje duga

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade Branko Grčić očekuje da će ovogodišnji deficit iznositi između 3.5 i 3.6 posto BDP, nešto manje od planiranih 3.8 posto.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU je najavio i da idućeg mjeseca kreće u potragu za potencijalnim kupcima državnih obveznica u iznosu od oko milijardu eura. Hrvatskoj na naplatu stižu obveznice u vrijednosti od 750 milijuna eura.

"Ja vjerujem da mi možemo prikupiti ciljana sredstva i servisirat sve financijske obveze," rekao je Grčić za Reuters. "U 2015. godini planiramo nastaviti s procesom fiskalne konsolidacije (...) u konačnici očekujemo da će deficit iznositi između 3.5 i 3.6 posto BDP-a".

Grčić, koji je bio jedan od govornika na ekonomskoj konferenciji u Beču, kaže da je Vlada zadovoljna s prošlogodišnjim deficitom koji je na kraju bio "vrlo blizu projekcijama i ciljevima koji su definirani zajedno s Europskom komisijom".

Deficit je iznosio "oko 4.5-4.6 posto BDP-a u 2014. To je vrlo dobra startna pozicija za 2015".

Europska komisija zahtjeva da Hrvatska smanji deficiti ispod 3 posto BDP-a do kraja 2016. godine. Cilj za kojeg većina analitičara misli da je nedostižan, piše Reuters.

"Ja se nadam da nakon šest godina krize u 2015. možemo postići pozitivnu stopu rasta od 0.5 posto," rekao je Grčić i izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Hrvatska iskusi drugu godinu deflacije.

"Mi imamo problem s domaćom potražnjom i to je jedan od ograničavajućih faktora za rast. Mi ćemo to pokušati kompenzirati snažnijim izvozom i prihodima od turizma".

Pročitajte više