Grčićev novi plan: Državne obveznice umjesto stranim bankama prodavat će građanima

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade Branko Grčić potvrdio je da u Banskim dvorima iznova razmišljaju o izdavanju tzv. narodnih obveznica, što bi Vladi moglo osigurati nove izvore novca.

"Niti je nešto novo, niti je spektakularno. To je samo prilika da građani iz prve ruke mogu pristupiti tržištu i kupiti obveznice po najpovoljniji uvjetima. inače, danas je situacija da građani isto tako mogu kupiti obveznice ali na sekundarnom tržištu, a to znači vjerojatno malo skuplje od onoga što bi u primarnoj emisiji dobili. Tu treba i određena priprema, moramo vidjeti kako to izgleda i onda ćemo ići prema ovamo."

Ideju o izdavanju narodnih obveznica komentirao je i Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta. Naglasio je da je ključno u kojem će se modalitetu one izdavati, ali i koja će biti razina povjerenja građana, kao i koje će biti zaštitne klauzule.

"Većina će građana vjerojatno tražiti zaštitne klauzule u okviru tih obveznica. S druge strane, definitivno kapitala ima, ambijent je pogodan, i Hrvatskoj bi bilo bolje to napraviti doma nego na inozemnom tržištu kapitala. U ovim trenucima na dolarsko tržište vjerojatno izlaziti neće jer kamatne stope već rastu na dolarskom tržištu, a što se tiče europskoga, mogla bi koristiti jedan dio za predfinanciranje za sljedeću godinu. Dakle, prostora za domaće obveznice ima ako se dobro posloži regulatorni okvir oporezivanja kamate na štednju u smislu promoviranja tih obveznica".

Grčić: Ne kasnimo u provođenju smjernica Europske komisije

Ne kasnimo u provođenju smjernica Europske komisije, držimo se rokova, poručio je predsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji "Gospodarsko upravljanje u EU-u: hrvatski izazovi". Rekao je i kako će ovih dana predstavnici Europske komisije pročešljati provođenje mjera fiskalne konsolidacije, te naglasio, nismo u crvenom.


Procedura prekomjernog deficita dugotrajan je proces koji traje 2-3 godine, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Naglasio je kako se Vladu često nepravedno kritizira zaboravljajući pritom na brojne provedene reforme u zdravstvu i socijali.

Nismo daleko od dugoočekivanog gospodarskog rasta, borimo se, ohrabrujemo rast industrijske proizvodnje i izvoza, istaknuo je Grčić.

Iako priznaje da se neće u potpunosti ostvariti projekcije Europske komisije, bit će u okviru i Vlada će uloviti dinamiku, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Zamjenik glavnog direktora glavne uprave za gospodarske i financijske poslove Europske komisije Servaas Deroose pohvalio je Vladu na provođenju reformi, no iznio niz kritika: problematično upravljanje tvrtkama u državnom vlasništvu, ozbiljne strukturne slabosti, loše poslovno okruženje i nekonkurentnost, samo je dio razloga zbog kojih se Hrvatska i dalje bori s krizom, zaključio je Deroose te naglasio nužnost provođenja reformi te mjera fiskalne konsolidacije.

Grčić: Dojam da Vlada odustaje od reformi ne stoji

Vlada nastavlja s čitavim nizom reformi, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji 'Gospodarsko upravljanje u EU: hrvatski izazovi' u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Puno reformi je već odrađeno, i u zdravstvu i u socijali, istaknuo je Grčić koji se između ostaloga osvrnuo na najavu novog modela reforme pomoćnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru, tzv. 'in house'.

"Vrlo često dojam da se eventualno korigiralo određenu reformsku mjeru u hodu ili se djelomično odustalo od nekih namjera tipa, ne znam, outsourcinga ili spin offa kako se već sve to ne zove, stvara dojam da Vlada odustaje od reformi. Pri tome se zaboravlja sve ono što je Vlada napravila, zaključila i što ima vrlo značajne efekte na javne financije", zaključio je Grčić.

Pročitajte više