Grčka: Nakon upozorenja EU pala popularnost "ekstremne Syrize"

Foto: FrangiscoDer (Wikipedia)

GRČKA stranka Syriza, protivnica stroge štednje koju po diktatu Bruxellesa provodi aktualna vlast u zamjenu za zajmove, još vodi ispred Nove demokracije grčkog premijera Antonisa Samarasa, no prednost se topi, pokazuje anketa u utorak, dan prije prvog kruga izbora predsjednika.

Za Syrizu se izjasnilo 28 posto ispitanika, dok je Novoj demokraciji sklono 23,1 posto birača, a njezinu koalicijskom partneru, stranci Pasok 5,1 posto, rezultati su predizborne ankete koju je za MEGA TV proveo GPO.

Nekih 15 posto ispitanika još je neodlučno. Prema anketi iz listopada Syriza je vodila sa 6,5 posto pred Novom demokracijom.

Vladajuća koalicija prošli je tjedan odlučila predsjedničke izbore pomaknuti za dva mjeseca unaprijed i time je provedbu mjera potrebnih za dobijanje zadnje tranše zajma koje Grčkoj odobrava Trojka (Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka) ostavila za poslije izbora.

"Ekstremne snage"

Grčki predsjednik bira se u parlamentu, a za pobjedu treba glasove 180 zastupnika. No ti su izbori važni jer ne uspije li vladajuća koalicija dobiti svog predsjednika u konačnom krugu 29. prosinca morat će raspisati prijevremene parlamentarne izbore.


Ankete od prošlog tjedna pokazuju da 64 posto ispitanika odobrava vladinu odluku da urani s predsjedničkim izborima.

Alexis Tsipras, čelnik Syrize, najpopularniji je političar, ali je Samaras sposobniji za premijera, drže ispitanici.

GPO-ova anketa pokazuje da se smanjuje jaz između Syrize i Nove demokracije.

Sličan trend pokazale su i druge ankete s time da je vodstvo Syrize još manje, između 3,2 i 3,6 posto.

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker je upozorio Grke da ne izaberu "ekstremne snage", rekavši da bi na vlasti radije vidio "poznata lica".

"Ja mislim da Grci, koji imaju vrlo težak život, vrlo dobro znaju što pogrešan rezultat izbora znači za Grčku i eurozonu," izjavio je Juncker tijekom debate na austrijskoj televiziji.

Pročitajte više