Grčka Vlada potvrdila: Da, želimo nove pregovore i odgodu mjera štednje za 2 godine



"ŽELIMO nove pregovore!", službeni je zahtjev nove grčke Vlade prema Bruxellesu kada je riječ o međunarodnoj zajmu. Naime, čelnik nove grčke vlade Antonis Samaras želi odgodu strogih mjera štednje za dvije godine te odmah da se ukinu neki od poreza.

Grci žele od međunarodnih institucija dozvolu da se zaustave masovna otpuštanja no da i dalje budu u programu pomoći.

> Kakvi optimisti: Grčka vlada skrojila plan revizije bailouta koji će šokirati Bruxelles

Nakon što je jučer Reuters  eksluzivno objavio kako Grčka želi porezne olakšice, dodatnu socijalnu pomoć za siromašne i nezaposlene, zamrzavanje plana dogovorenih otpuštanja u javnom sektoru i dodatno vrijeme za smanjenje proračunskog deficita, neki su, s obzirom na zahtjeve, pomislili da je riječ o neslužbenom pritisku prema čelnicima EU-a, MMF-a i ECB-a. No, riječ je službenom stavu koalicije Nove demokracije, PASOK-a i Demokratske ljevice, koja je danas objavila i posebno priopćenje u kojem se zaključuje da ne žele više smanjivati plaće i mirovine te da ne žele nove porez, kao ni otpuštanja zaposlenih u državnom sektoru.

"Nastavit ćemo smanjivati fiskalni deficit, držat ćemo dug pod kontrolom i primjeniti strukturne reforme", najavio je premijer Samaras dodajući da će napraviti sve da se revidiraju obaveze koje je Atena preuzela prema kreditorima. Službeni je stav da se unatoč traženjima neće neće ugroziti veze s EU.

Pročitajte više