Grčka izbjegla bankrot: Danas isplata 450 milijuna eura MMF-u

Foto: Hina

GRČKOJ danas na naplatu stiže dug od 450 milijuna eura prema Međunarodnom monetarnom fondu, zbog čega joj  je prijetilo da ostane bez novca za normalno funkcioniranje, odnosno isplatu plaća i mirovina.

Iako su se pojavile neslužbene informacije da Grčka neće moći platiti dug, jer da su im prioritet unutarnje obveze, grčki ministar financija Yanis Varoufakis rekao je u nedjelju nakon sastanka s dužnosnicima MMF-a da njegova zemlja "namjerava ispuniti sve obveze prema svim kreditorima."

Iz grčke Vlade danas je potvrđeno Reutersu da je novac spreman te će transakcija biti izvršena tokom dana.

Iznos grčkog duga je trenutno oko 316 milijardi eura, a posljednja sredstva iz međunarodnog programa pomoći dobili su u kolovozu prošle godine.

Gospodarstvo im je u padu od 2008. godine, te je Vlada, da bi napunila proračun, morala posegnuti i za novcem javnih tvrtki.

Grčke vlasti tražile su od Europske središnje banke da dozvoli grčkim bankama kupnju kratkoročnih trezorskih zapisa, no predsjednik ESB-a Mario Draghi odlučno je odbio tu mogućnost.

Draghijev stav je da pomoć koju dobivaju banke služi sanaciji posljedica snažnog odljeva depozita i ne može biti korištena za financiranje države.

Napuštanje eura ugrozilo bi standard građana


Naime zbog straha od napuštanja eura, ili eventualne nacionalizacije sredstava, štediše u Grčkoj masovno povlače novac iz banaka i sele ga u inozemstvo.

U slučaju bankrota Grčka bi mogla napustiti euro, što bi za građane, kratkoročno gledano, značilo drastičan pad standarda.

No neki, poput američkog milijardera Georga Sorosa smatraju da napuštanje zajedničke europske valute i nije tako loše, jer bi im se povećala konkurentnost na međunarodnom tržištu, dok bi sa druge strane to bilo dobro i za eurozone koja bi tada mogla dogovoriti čvršća fiskalna pravila.

Pregovori između Atene i međunarodnih kreditora trenutno su u zastoju, jer Ciprasova vlada još uvijek nije ponudila paket reformi koji bi zadovoljio Europsku uniju i MMF.

Postavljen je novi rok za dostavu popisa reformi, te se očekuje da bi preliminarni dogovor trebao biti postignut 24. travnja.

Pročitajte više