Grčka odbila ideju Njemačke da prepusti kontrolu nad svojim proračunom u ruke EU

GRČKA je bijesno odbila prijedlog Njemačke da grčki proračun kontrolira europski povjerenik koji bi imao pravo veta nad grčkom poreznom politikom te nad javnom potrošnjom. Grčka vlada smatra da porezna politika i kontrola javne potrošnje mora biti u rukama nacionalne vlade. Europska komisija nastoji pojačati nadgledanje grčkih financija, no navodno smatra da bi Grčka trebala zadržati suverenu kontrolu.

Istovremeno, Grčka i privatni kreditori navodno su na istom putu da postignu dogovor koji će omogućiti drugi paket za spas Grčke. Kako bi dobili sljedeću ratu prvog paketa za spas, Grčka mora postići dogovor s privatnim kreditorima, prenosi BBC.

Podsjetimo, povjerenik EU imao bi mogućnost veta nad svim odlukama koje se tiču grčkog proračuna, a koje nisu u skladu s mjerama koje bi Grčkoj postavili strani kreditori. Druga mjera bi bila obveza Grčke da prije nego sredstva usmjeri u bilo kojem drugom smjeru, npr. zdravstvo, školstvo i sl, mora namijeniti sredstva za servisiranje kredita privatnih kreditora.

Pročitajte više