Grčke vlasti razbile krijumčarski lanac i uhitile 44 osobe upletene u trgovinu antikvitetima

NAKON dugotrajne istrage i višemjesečnog praćenja aktivnosti skupine grčka je policija zbog krijumčarenja i nezakonite trgovine antikvitetima uhitila 44 osobe, javlja Fox News.

U akciji je zaplijenjeno 3200 srebrnih i brončanih novčića koji datiraju iz 6. stoljeća prije Krista, pa sve do razdoblja Bizanta, odnosno od 4. - 15- stoljeća. Zaplijenjeno je i 300-tinjak "manjih artefakata".

Vođa kriminalne skupine, umirovljeni 66-godišnji carinski djelatnik, često je putovao u inozemstvo i dogovarao prodaju novčića. Zajedno s dvojicom braće, snahom i još jednim rođakom osnovao je srž skupine, dok je preostalih 39 sudionika na zahtjev vršilo iskopavanja u sjevernoj i središnjoj Grčkoj.

U proteklih šest mjeseci, od kada policija prati skupinu, 66-godišnji je vođa krijumčara u nekoliko navrata putovao u Bugarsku, Švicarsku, Njemačku i Veliku Britaniju, vjerojatno u potrazi za kupcima. Putovao je vrlo često, ponekad i dva puta tjedno.

Regionalni policijski zapovjednik Vassilis Kanalis iz Polygyrosa, gradića 580 kilometara udaljenog od Atene, rekao je kako je jučer provedeno 55 pretresa, a osumnjičenici su svoje izjave dali sucu koji je zadužen za slučaj.

Najvredniji je novčić iz zaplijenjene kolekcije, prema stručnjacima, srebrnjak iz razdoblja Aleksandra Velikog, na kojem je on na jednoj strani prikazan kao orao, dok druga strana novčića prikazuje njegova oca i prethodnika, kralja Filipa ll. Makedonskog.

Pročitajte više