Grčki tužitelj naredio suđenje koje bi moglo označiti kraj neonacističke Zlatne zore

Foto: Guliver image/Getty images

U ODLUCI koja bi mogla označiti kraj jedne od najnasilnijih neonacističkih snaga u Europi, grčki javni tužitelj je u četvrtak  zatražio suđenje svim zastupnicima stranke "Zlatna zora".


Naredba, obrazložena dokumentom od 700 stranica tužitelja Isidorosa Doyiakosa, kaže da uz zastupnike treba suditi i pedesetorici vodećih članova koji stranku krajnje desnice koriste kao politički paravan za provođenje čitavog niza ilegalnih aktivnosti.

"Ovo je iznimno važan razvoj događaja i ne treba gubiti vrijeme oko provođenja suđenja koje će te kriminalce smjestiti u doživotni zatvor," rekao je Petros Constantinou, istaknuti član antifašističke, također radikalne organizacije Antarsya koja se nalazi na suprotnoj strani političkog spektra i čiji su članovi česta meta "Zlatne zore". "Njihove ubilačke taktike smo tolerirali dovoljno dugo," rekao je Constantinou.

U spisu u kojem traži suđenje Doyiakos neonaciste optužuje za ubojstvo, prekršaje raznovrsnim oružjem, brojne napade na imigrante, ljevičare i homoseksualce u razdoblju dužem od tri desetljeća.

Ozbiljnost optužbi je takva da svi zastupnici stranke, uključujući već zatvorenog čelnika, Nikosa Michaloliakosa, moraju stati pred lice pravde, rekao je tužitelj.

Nekoć na marginama grčke političke scene, Zlatna zora je iskoristila priliku pruženu krizom i mjerama štednje, te svoju populističku protuimigrantsku politiku ugurala u srednju struju. Stranka je učvrstila svoju poziciju s iznenađujuće dobrim rezultatom na lokalnim izborima održanima u svibnju, no u posljednjim mjesecima bilježi kontinuirani pad popularnosti zahvaljujući izvještajima o njenom "kriminalnom karakteru," piše Guardian. 

Obračun s organizacijom, koja javno slavi Adolfa Hitlera, započeo je nakon što su istaknuti članovi stranke prošle godine ubili ljevičarskog rappera u Ateni.      

Svih šesnaest zastupnika Zlatne zore se trenutačno nalazi u pritvoru gdje očekuju suđenje.

Pročitajte više