Grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo Zadar i Šibenik, pijavica kod Rogoznice

Foto i video: Ivan Toman, Rade Popadić/Crometeo

PROMJENU vremena donio je frontalni sustav koji je području Hrvatske protekle noći stigao sa zapada. Najnestabilnije vrijeme vladalo je na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana, gdje je bilo kiše, pljuskova i grmljavine, javlja Crometeo.

Nakupina grmljavinskih oblaka u rano poslijepodne prišla je zadarskom području s mora. Nakon prolaska shelf clouda, u Zadru je uz intenzivnu grmljavinu bilo i tuče. Za vrijeme nevremena temperatura je u Zadru pala s 14 na 9 Celzijevih stupnjeva.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše do 18 sati palo je u Pagu na istoimenom otoku, 32 litre po kvadratnom metru. Slijede Zadar – Polutok 29, Baška 23, Tribalj 14, Starigrad Paklenica 12, Čavle i Cernik 10 itd.

Grmljavinski oblaci nakon zadarskog, prema večeri premjestili su se na šibensko podurčje, osobito u njegovo zaleđe, a u Šibeniku je također zabilježena tuča.

Naši članovi dojavili su jedan funnel cloud iznad Malog Lošinja i lijepo razvijenu pijavicu oko 17 sati u blizini Rogoznice. Pijavica je trajala više od 10 minuta.

 Tuča prekrila okolicu Šibenika, autocesta pod ledom

U četvrtak navečer, nešto prije 20 sati, jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je područje Pirovca i zaleđa Vodica. Nekoliko centimetara leda prekrilo je cijelo područje Pirovca, a zbog leda došlo je do prometne nesreće zbog koje je promet lokalnom cestom bio usporen, javlja Crometeo.

Led je također prekrio dijelove dionicu autoceste od Zadra do Šibenika, pa se i tu promet tijekom večeri odvijalo usporedno. HAK javlja da je zbog tuče i loših vremenskih uvjeta kod čvorova Benkovac i Skradin brzina vožnje ograničena na samo 40km/h, u oba smjera.

Iako je tuče bilo samo u dijelovima grada Šibenika, nevrijeme je znatno jače pogodilo okolicu Šibenika. Do 21 sat 32 litre oborine po kvadratnom metru palo je u Vodicama, od čega je u samo sat vremena palo 27 litara! Na otoku Prviću palo je 26 litara kiše i tuče po kvadratnom metru, a količine oborine u Šibeniku bile su znatno skromnije do spomenutog termina, od 3 do 8 litara.

Tako je nakon zadarskog područja i dio šibenske regije dobio nevrijeme zbog prolaska frontalnog sustava preko Jadrana. Uz kišu i tuču, fronta je donijela i pad temperature zraka koje je na šibenskom području pala na 8 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte više