Grupa britanskih, kanadskih i američkih studenata napustila studij, navodno se pridružili islamistima

Foto: FAH

ZA dvanaest studenata Sveučilišta za medicinske znanosti i tehnologiju u Sudanu vjeruje se da su otputovali u Tursku kako bi se pridružili Islamskoj državi i njihovim militantima u Iraku i Siriji.

Među grupom studenata su i američki, kanadski te državljani Ujedinjenog Kraljevstva, piše Guardian. Svi oni studiraju medicinu na sveučilištu u gradu Khartoum.

Otputovali su u petak

"Imamo dojave s nekoliko strana da je 12 studenata sa sveučilišta otputovalo u Tursku u petak", rekao je dekan Ahmed Babikir te dodao da logika nalaže da su otišli pridružiti se ISIS-u.

Od 12 studenata tri su žene, no nitko od njih još nije imenovan. Izvor sa sveučilišta kaže kako su svi oni studirali na zadnjoj godini fakulteta.

"Studente su regrutirali članovi Islamske države koji su unutar sveučilišta razgovarali s njima", dodao je neimenovani izvor.

To je već druga grupa britanskih studenata koja je otputovala u Tursku zbog Islamske države

Glasnogovornica britanskog konzulata potvrdila je da je sedam studenata medicine otputovalo iz Sudana u Tursku te da rade na tome da saznaju njihovu lokaciju.

Ranije ove godine devet je studenata s istog sveučilišta otputovalo na granicu Turske i Sirije. Njihove su obitelji pokušale ući im u trag, no o njima se još uvijek ništa ne zna.

Pročitajte više