Guardian: Hrvati ustali protiv istraživanja Jadrana, "samoubojstva turizma"

Foto: Hvar/Hina

BRITANSKI Guardian se ususret sutrašnjoj konferenciji koja promovira istraživanje nafte i plina u Jadranu osvrnuo na rastući otpor prema eksploataciji podmorja u Hrvatskoj.

Budva sutra okuplja nacionalne ministre, izvršne direktore s područja energetike i investitore na skupu tijekom kojeg će se raspravljati o "ključnim zakonskim pitanjima povezanima s istraživanjem nafte i plina". Nositeljica programa je Cherie Booth, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, u svojstvu rukovoditeljice tvrtke Omnia Strategy koja pruža usluge "zakonskog tumačenja i strateškog savjetovanja vladama", uključujući Gabon i Kazahstan.

Guardian piše da pobornici istraživanja jadranskog podmorja u Hrvatskoj i EU vjeruju da će ono pomoći u umanjivanju ovisnosti o ruskim energentima, dok protivnici upozoravaju na štetu koju će pretrpjeti hrvatski turizam i na moguće ekološke posljedice.

Mjesečarenje na putu bez povratka

Paul Bradbury, koji s Hvara promiče turističke web stranice kaže da su "nafta i plin samoubojstvo turizma".

"Hrvati mjesečare na putu bez povratka bez poštene kampanje koja bi probudila javnu svijest. Hvar je najsunčaniji otok u Europi, ali je ovisan o svojem nedirnutom i neokaljanom moru," rekao je Bradbury. 

Kritičari tvrde da dobrobiti istraživanja nafte i plina ne pretežu nad potencijalnim rizicima po turizam i okoliš.


"Ovo je suprotno dvadesetogodišnjem radu u turističkoj industriji i moglo bi ubiti čitav hrvatski brend," komentirala je Tanja Gutenmorgen, članica Savezništva za čisto Jadransko more (CASA) i aktivistica protiv bušenja podmorja koja se bavi visokim turizmom.

"Ljudi dolaze zbog čiste i nedirnute prirode. Nitko se ne želi kupati u moru gdje su vidljive naftne platforme, tankeri, plinovodi, cjevovodi i prateća obalna infrastruktura. Mi svi imamo vile i apartmane koje turistima nudimo zbog pogleda na more. To je kao da stavite slona u sićušnu filigransku trgovinu. Mi ćemo se protiv toga boriti do posljednjeg daha."

Krčki vijećnik Vjeran Piršić kaže da se pribojava izlijevanja nafte goreg od katastrofe u Meksičkom zaljevu u 2010. godini (Deepwater Horizon). "Ovo je pitanje ljudskog života, ali i ekonomije koja je ovisna o turizmu i ribolovu. Lokalne zajednice se mobiliziraju." 

Najstroži kriteriji

Suprotno gledište nudi predsjednica uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić s tvrdnjom da su turizam i sektori nafte i plina u Hrvatskoj koegzistirali 40 godina i da Italija u Jadranskom moru ima 140 platformi i bušotina.


"Mi smo inzistirali na najstrožim kriterijima za očuvanje prirode. Turizam je najbitnija industrija u našoj zemlji koja ne može i neće biti ugrožena ovim projektom," rekla je Dorić.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Guardian piše da bi se naftne platforme rijetko ili teško mogle vidjeti s kopna jer postrojenja moraju biti udaljena najmanje deset kilometara od obale, odnosno šest kilometara od otoka.  

Populistička prigoda za Milanovića

Luka Orešković, supredsjedatelj grupe Emerging Europe i član vladine grupe na Sveučilištu Harvard, za Guardian je komentirao poziv premijera Milanovića da se pitanje istraživanja Jadrana riješi referendumom.

"Milanović vidi brzu dobrobit s tom populističkom mjerom, pogotovo među biračima koji žive od turizma. Opozicija postupku (istraživanja) nafte i plina je krajnje besadržajna u smislu stvarnih argumenata, ali dvije godine nakon najave tendera postaje ključno pitanje. Ako ode na referendum, to bi moglo značiti kraj, jer je javno mišljenje uglavnom protiv eksploatacije", rekao je Orešković.

Prema pisanju Guardiana, postupku ne pomaže niti promidžba supruge Tonyja Blaira. CASA je u komentaru njenog lobiranja napisala da ne može procijeniti važnost njezine uloge i što ona znači za Jadran.

"Mi sumnjamo, temeljem njenih prijašnjih akcija, da to neće biti u zajedničkom interesu populacije, prirodnog blaga, ribolovne i turističke industrije".

Pročitajte više