Zamjenik premijera Slovačke: Fico je operiran, preživjet će

Foto: EPA

Zamjenik slovačkog premijera Tomaš Taraba izjavio je večeras da je premijer Robert Fico trenutno izvan životne opasnosti i vjeruje da će preživjeti pokušaj atentata. 

"Koliko ja znam, operacija je prošla dobro i pretpostavljam da će na kraju preživjeti. On je trenutno izvan životne opasnosti'', rekao je Taraba za BBC.

Operacija je trajala više od tri sata

On je, međutim, zasad jedini političar koji je izjavio da je premijer izvan životne opasnosti, svi drugi govorili su ranije da mu je stanje kritično. Fico je više od tri sata operiran u bolnici u Banskoj Bistrici.

Taraba je istaknuo da je napadač pucao iz velike blizine. ''Bio je teško ranjen. Jedan metak prošao je kroz trbuh, a drugi je pogodio zglob", rekao je.

Upucao ga je 71-godišnji književnik

Napad na Fica, političkog veterana dobro poznatog u Europi, šokirao je Slovačku, ali i cijeli kontinent. Vodeći europski političari, uključujući hrvatske, osudili su napad i izrazili šok i nevjericu da se dogodio. 

Na Fica je pucao 71-godišnji umirovljeni književnik iz neposredne blizine, dok je Fico prilazio građanima nakon sjednice vlade u mjestu Handlova.  Internetom kruži snimka napadača koji govori kako ne odobrava politiku aktualnih vlasti i promjene u slovačkoj javnoj televiziji, dodaju slovački mediji.  

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je da je napad na Fica bio politički motiviran. Pozvao je ljude da na društvenim mrežama ''ne šire mržnju'', i dodao da će u narednom razdoblju biti pojačana zaštita državnih dužnosnika i političkih predstavnika i vladajuće koalicije i opozicije, kao i pojedinih medija.

Pročitajte više