HAC: Interna istraga o prometnoj nesreći završava danas

Foto: Hina

NAKON što je ministar Siniša Hajdaš Dončić izjavio da će odgovorni za nesreću na A1 u kojoj je poginulo troje ljudi snositi posljedice, uprava Održavanja i naplata cestarine u HAC-u podnijela je ostavke.

Čelnik i član uprave HAC-ONC-a Alen Kruhak i Željko Horvat, ponudili su ostavke o kojima će odlučiti uprava HAC-a. Do nesreće je došlo zbog poledice.

HAC-ovo povjerenstvo još analizira sve okolnosti subotnje nesreće na A1

HAC-ovo stručno povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti koje su prethodile subotnjoj prometnoj nesreći kod tunela Krpani na A1, u kojoj su poginule tri osobe, a 17 ih je ozlijeđeno, i dalje analizira sve dostupne podatke, a izvješće bi HAC-ovoj Upravi trebalo biti predano do kraja dana.

Voditelj tog povjerenstva Željko Rogulja kazao je večeras Hini da se intenzivno radi, analizira svaki detalj, jer svih osam članova Povjerenstva treba izvješće i potpisati. "To znači da se svi moramo usuglasiti oko svih detalja i svi kompletirano izvješće suglasno potpisati, a dok taj posao ne završimo nećemo se ni razilaziti", istaknuo je Rogulja.

Upitan je li zadatak povjerenstva "pošto-poto" naći krivca za nesreću, odgovorio je kako je njihov posao puno ozbiljniji, u cilju nedvojbenog utvrđivanja svih detalja.

"U slučaju nesreća važno je odmah sačiniti analizu svega lošeg i dobrog što se događalo, da bi se izvukle pouke i da se takve nesreće, ako je ikako moguće, više nikada ne ponove", rekao je Rogulja.


S detaljima analize Rogulja za sada ne želi izlaziti u javnost, izvijestivši da će kompletirano izvješće još danas naprije ići pred Upravu HAC-a.

Rogulja je HAC-ov diplomirani inženjer sigurnosti, a i preostali su članovi povjerenstva, koje je formirano u ponedjeljak, stručnjaci za razne aspekte sigurnosti, zaštite na radu, požara, građenja, sigurnosti u prometu te za održavanje cesta u zimskim uvjetima.

Ranije je iz HAC-ova poduzeća Održavanje i naplata cestarina priopćeno kako je cilj interne istrage utvrdili jesu li sve službe postupile profesionalno i odgovorno u provedbi protokola važećeg pravilnika i internih propisa vezano za zimsko održavanje autocesta.

Predsjednik i član Uprave tog HAC-ovog poduzeća Alen Kruhak i Željko Horvat ponudili su Upravi HAC-a ostavke zbog spomenute nesreće.

Pročitajte više