HDSSD o Jadrankamenu: Ministar Bauk je u sukobu interesa, otac mu vodi konkurentski kamenolom!

MINISTAR Uprave Arsen Bauk nalazi se u sukobu interesa u slučaju bračkog Jadrankamena, iznenadio je sve danas Hrvoje Tomasović, šef novoosnovane dalmatinske regionalne stranke HDSSD.

Naime, otkrio je Tomasović, Miro Bauk, otac Arsena Bauka, direktor je Kavadura, obližnjeg i konkurentskog kamenoloma u Gornjem Humcu.

"Dosljedna primjena zakona, za koju se Bauk tako zalaže, okrenula bi tako vodu na mlin prve konkurencije, koju sasvim slučajno vodi upravo njegov otac", kazao je Tomasović.

"Danas više policije na Braču, nego okupatora u Drugom svjetskom ratu"

HDSSD-ovci su danas održali svoju prvu tiskovnu konferenciju. Premda službeno još uvijek nisu registrirani, jednostavno nisu mogli prešutjeti današnja zbivanja na Braču.

"Danas kada sam čuo da je policija izvela desant na Brač, nisam mogao ne reagirati. Danas je u Pučišćima bilo više policije nego okupatora za vrijeme Drugog svjetskog rata. A poslala ih je Socijaldemokratska partija, izravni sljednik Komunističke partije, sudionika NOB-a. Izvršen je desant svoji na svoje. Hrvatska policija je krenula na hrvatski narod štiteći interese krupnog kapitala, što je po našem mišljenju nedopustivo", ocijenio je Tomasović.

"Šef Porezne uprave omogućio je Orešaru da godinama ne plaća doprinose"

Iznio je viđenja HDSSD-a o slučaju Jadrankamen.

"Situacija u Jadrankamenu nije od jučer, već traje već 20 godina otkako je firma dobivena na izgubljenim teniskim mečevima. Tko je izgubio, taj je dobio Jadrankamen. Nakon toga slijedi klasična privatizacijska pljačka. Kako se Jadrankamen uopće našao u stečaju? Klasično izvlačenje novca se dogodilo. Mora se postaviti pitanje i što je s plaćanjem doprinosa i poreza za radničke plaće i koncesije na eksploataciju kamena. Kako je bilo moguće da se radnicima četiri godine ne uplaćuju doprinosi? Napravljena je šteta od 42 milijuna kuna! Tko je to dopustio? Sam bivši šef Porezne uprave izjavio je da su postojale povlaštene firme, nad kojima se nije provodila prisilna naplata. Među njima su bile i tvrtke Bruna Orešara. Što čeka pravna država?", zapitao je Tomasović.

Ministar u sukobu interesa?

Onda je došao na red i sukob interesa ministra Bauka, odnosno njegovog oca koji vodi kamenolom koji je konkurencija Jadrankamenu. 

"Iza svakog ovakvog slučaja stoji nečiji interes. Kome bi mogao biti interes da Jadrankamen ode u stečaj i propadne? Po staroj poslovici, sjaši Kurta, da uzjaši Murta, ništa se nije dogodilo promjenom vlasti. Stara je odgovorna za stanje u Jadrankamenu, a novoj dosljedno sprovođenje zakonskih mjera ide iznimno u korist. Osim Jadrankamena, postoji još nekoliko kamenoloma. Hoće li imati koristi ako Jadrankamen propadne. Slučajno je u bračkom kamenolomu Kavadur direktor Miro Bauk, otac ministra Bauka. Ministar kaže da treba sprovoditi sudske odluke, ali to ispada sukob interesa. Ako se doslovno provodi, korist imaju drugi. Ako se Jadrankamen spasi, neće je imati. Ovo je vrlo bitno i ne smije se šutke prelaziti preko toga", smatra Tomasović.

HDSSD osudio postupanje policije

"Jadrankamen je valjda jedina firma u kojoj je direktor sam zatražio stečaj. Koliko je firmi u sličnoj situaciji, ako ne i goroj, pa ne proglašavaju stečaj? Što je s Konstruktorom? Ova vlast se ponaša tako da ja to ne mogu razumjeti. Kad vidim našu Vladu, vidim pastirčiće koji su se razmilili po pašnjaku sa svojim ovcama, samo nigdje ne vidim glavnog pastira. Premijer bi se oko slučaja Jadrankamena trebao oglasiti", uvjeren je šef HDSSD-a. 

"Vlast represivnim aparatom štiti krupni kapital na štetu radnika"

"Noćnim desantom interventnih jedinica MUP-a, ograničavanjem sloboda i privođenjem organizatora radničke borbe, ova vlast je pokazala da je spremna represivnim aparatom i policijskim metodama štititi krupni kapital na štetu radnika i radničkih prava. Strogo osuđujemo postupanje specijalne policije i vlasti te čvrsto podupiremo radnike Jadrankamena u ostvarivanju prava", kazao je Luka Roguljić, predsjednik Glavnog odbora HDSSD-a i splitski gradski vijećnik. 

"Za čiji interes policija napada narod štiteći lopove?"

"Kao diplomirani kriminalist ja sam uvijek za red i rad. Ovdje međutim, nešto definitivno nije u redu kad policija bez sudskog naloga ograničava kretanje i stavlja u kućni pritvor. Očito je da ministar ima nesposobne ili nestručne savjetnike, a pogotovo operativce koji šalju policiju na radnike koji samo žele zarađenu plaću i nastavak poslovanja. Za mene je krucijalno pitanje za čiji interes i za koga je poslana interventna policija da napada narod štiteći lopove", kazao je zamjenik glavnog tajnika HDSSD-a Ivan Tomić, bivši policajac i umirovljeni pripadnik 4. gardijske brigade.

Pročitajte više