HDSSD u Pučišćima dobio 103 člana: "Hrvatska je postala zemlja tužnih i siromašnih ljudi"

Foto: Dragan Miljuš/Index

HDSSD dr. Hrvoja Tomasovića jučer je u Pučišćima na Braču, inače, mjestu SDP-ovog ministra Arsena Bauka, osnovao podružnicu. Na čelu podružnice je vođa radnika Jadrankamena, sindikalist Tonči Drpić, a u HDSSD se učlanilo čak 103 Pučišćana. Brojka je respektabilna jer je u prvom krugu na posljednjim lokalnim izborima HDZ-ov načelnik Općine Marino Kaštelan dobio 535 glasova, dok je kandidat SDP-a i HNS-a Mirko Bauk imao 367 glasova. Na izbore je izašlo 76 posto birača, što svjedoči o visokom stupnju političke svijesti u toj bračkoj Općini.

Odlučujuće ročište Jadrankamena, Drpić sprema smjenu stečajne upraviteljice 

"Nadam se da ćemo naše političke protivnike potući do nogu", kazao je Tonči Drpić na osnivačkoj skupštini podružnice u Pučišćima. Osvrnuo se i na skorašnje stečajno ročište na splitskom Trgovačkom sudu.

"Ročište će biti presudno za tijek stečaja, koji se provodi potpuno nezakonito. To možemo jedino promijeniti kroz institucije sistema. Na ročištu je glavni cilj smijeniti stečajnu upraviteljicu i u Odbor vjerovnika postaviti istinskog predstavnika zaposlenika. Velika je vjerojatnost da će sindikat dobiti svoje tužbe, tek će onda nastati strka. Stečajna upraviteljica misli da otvaranjem stečajnog postupka prestaju važiti zakoni Republike Hrvatske, otkaze je podijelila protivno odredbama Zakona o radu. Trudit ćemo se ostvariti naš cilj, a to je da Jadrankamen počne raditi kao nekad i da potjeramo lupeže", kazao je Drpić.

Zašto svi u Pučišćima žele vlast?

"Zadnjih 20 godina ova država umjesto da postane druga Švicarska, postala je zemlja tužnih i siromašnih ljudi. Splitska županija imala je 50-ak privrednih centara. Umjesto da smo ih napravili još toliko, da se naša djeca ovdje zapošljavaju, da ostaju u Dalmaciji, dogodilo se da je netko sustavno uništio sve. Ostaci ostataka radništva pokušavaju još nešto napraviti, ali polako i sigurno posustaju pod krupnim kapitalom. Oni su odlučili uzeti sve, dovesti svoje ljude i izvući čisti profit. Privatizacijskom pljačkom oduzeli su radna mjesta i firme, doveli su nam strane banke nakon što smo mi sanirali domaće, zaposlili su naše ljude, ali su gazde njihove. Izvlače profit, a plaće i stanovi su pod hipotekama. Zadnja pljačka, bit će pljačka prirodnih bogatstva. To je zadnje što je ostalo", konstatirao je Luka Roguljić, splitski gradski vijećnik i predsjednik Glavnog odbora HDSSD-a.

Zamijetio je kako je na izbore u Općini Pučišća izašlo 76 posto birača. "U Splitu je izlaznost bila 46 posto. Što mislite zašto? Svi žele vlast u Pučišćima! Ima nešto mesa, nije gola kost", slikovit je bio Roguljić, aludirajući na Jadrankamen i veliko bogatstvo u kamenu, koje je predsjednik HDSSD-a Tomasović, procijenio na milijardu eura.

U splitskoj županiji od 450 tisuća stanovnika, 50 tisuća nezaposlenih

"Ne priznajemo Karamarkove podjele na sjevernu i južnu Hrvatsku. Sve regije se trebaju razvijati, a Dalmacija posebno. Trenutno smo na zadnjem mjestu. Županija od 450 tisuća broji 50 tisuća nezaposlenih. Ja nisam htio ovakvu Hrvatsku. HDSSD je dalmatinska stranka koja će se boriti za regiju od Zadra do Dubrovnika. Drago mi je što ste nam se priključili. Pučišća su bila i ostala simbol otpora privatizacijskoj pljački, i to na državnom nivou", pozdravio je nove članove Tomasović.

Osim Pučišća, jučer je HDSSD osnovao podružnicu i u Milni, općini na zapadu Brača kojom vlada SDP-ov načelnik Frane Lozić. Pristupilo im je više od 20 novih članova. U skoro vrijeme očekuje se osnivanje podružnica u Nerežišćima i Supetru...

 

Pročitajte više