HDZ BiH: Hrvati bi po prvi put u RS-u mogli dobiti izravnog zastupnika u Narodnoj skupštini

Foto: FAH

HRVATI bi, nakon što se pribroje glasovi pristigli poštom, trebali dobiti potpredsjednika Republike Srpske koji je izabran glasovima toga naroda nakon što je četiri godine tu funkciju obnašao Emil Vlajki izabran dominantno glasovima Srba, izjavio je za medije u Mostaru aktualni ministar izbjeglica i raseljenih osoba Republike Srpske Davor Čordaš.

Nakon što je prebrojano 94,65 posto glasova s redovitih biračkih mjesta u Republici Srpskoj Emil Vlajki kojega je kandidirala Partija ekonomske i socijalne pravde osvojio je 3034 glasova, dok je Josip Jerković kandidat HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH dobio 1841 glas. Aktualni dužnosnik HDZ-a BiH Davor Čordaš tvrdi kako će Jerković dobiti više tisuća glasova poštom prognanih Hrvata iz Dervente, Broda i drugih općina Posavine i sjeverne Bosne.

Čordaš: Jerković sigurno prolazi

"Mi prema evidencijama i broju birača koji glasuju poštom znamo kako Jerković sigurno prolazi, jer Vlajki jednostavno nema to biračko tijelo. Čitava Derventa i Brod su registrirani poštom tako da je rezultat neupitan. Očekujemo oko pet tisuća glasova", rekao je Čordaš.


Po njegovim riječima Hrvati bi u Republici Srpskoj prvi put mogli dobiti i jednog izravnog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasovima uglavnom prognanih Hrvata.

Za predsjednika Republike Srpske najvjerojatnije će biti izabran predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji ima prednost od 9000 glasova nad Ognjenom Tadićem iz bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom. Bošnjački potpredsjednik RS-a bit će Ramiz Salkić iz koalicije Domovina koju predvodi Stranka demokratske akcije. Dosadašnji potpredsjednik RS-a iz reda Hrvata Emil Vlajki izabran je 2010. mimo volje hrvatskih birača.

 

Pročitajte više