HDZ: Tko će platiti predškolski odgoj? Jovanović: Država će ga sufinancirati s 20 kuna mjesečno po djetetu

U SABORU traje rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi kojima se, između ostalog, uvodi obavezno jednogodišnje predškolsko obrazovanje.

"Cilj je Europske unije da sva djeca u dobi od 3 godine do polaska u školu budu uključena u rani predškolski odgoj, odnosno da to bude barem 95%. Prema tome, ako želimo biti dio Europske unije to treba biti i naš cilj", pojasnio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Obavezni predškolski odgoj financirat će jedinice lokalne samouprave, a država će ga sufinancirati s 20 kuna mjesečno po djetetu za sve oni koji nisu bili uključeni u dječje vrtiće, istaknuo je Jovanović.

Iz oporbe međutim poručuju kako se time nameće dodatni trošak jedincima lokalne samouprave.

"Jedinice lokalne samouprave u ovom trenutku donose proračun. One u sljedeću godinu ulaze bez osiguranih sredstava za ovo. Kako im mislite nametnuti obvezu ako im niste osigurali sredstva i niste im omogućili da dođu do sredstava", upitao je Ivan Šuker, a nadovezao se Josip Borić.

"Danas već imamo na stolu i prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu u kojem Ministarstvo obrazovanja ima 230 milijuna kuna manje nego što je imalo u ovoj godini pa je ovo pitanje vama tko će ovo, ministre, platiti", pitao je Borić.

Odgovorio je ministar Jovanović.

"Apsolutno nisu potrebna dodatna sredstva u odnosu na ono što je osigurano u državnom proračunu za 2013. i financiranje kako je išlo do sada, dijelom iz proračuna jedinica lokalne samouprave, a dijelom iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta bit će dovoljno za programe u 2013. godini", izjavio je Jovanović.

Pročitajte više