HDZ napada Vladu zbog outsourcinga, a i sami se zalagali za njega

Foto: Hina

KUKURIKU Vlada, predvođena SDP-om, odustala je od koncepta socijalne pravde i države, a u dvije godine mandata tržište rada pretvorila u zgarište, ustvrdili su danas u Središnjici HDZ-a potpredsjednik Hrvatskog sabora i član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Reiner i predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst.

Reiner je na konferenciji za novinare u povodu 1. svibnja kritizirao politiku Vlade, na čelu sa SDP-om, optužujući vladajuću koaliciju za smanjivanje plaća, prekid socijalnog dijaloga, nepoštivanje rada i radnika, izostanak minimuma socijalne osjetljivosti...

Vlada je očito odustala ne samo od socijaldemokracije, nego i koncepta socijalne države, pa se sve više približavamo tome da Hrvatska bude zemlja siromašnih i bijednih, rekao je Reiner.

Kunst je ustvrdio da su u dvije godine vlasti Kukuriku koalicije suspendirana radnička prava iz kolektivnih ugovora, ukinute božićnice i regresi, zatvoreno je oko 100.000 radnih mjesta, u "provaliju nezaposlenosti" gurnuto novih 74.000 radnika, a još toliko izbrisano iz evidencije nezaposlenih zbog administrativnih razloga, dok je nezaposlenost mladih do 29 godina dosegnula brojku od 125.000, što je grad veličine Rijeke.

Vladi je uspjelo tržište rada pretvoriti u zgarište na kojem radi svega 36,1 posto radnika od 3,85 milijuna radno sposobnog stanovništva, naglasio je Kunst.

Kunst: Nisu uspjeli iskoristiti ulazak u EU i privući investicije

Prozvao je Vladu da je gospodarstvo "ugurala" među deset najgorih svjetskih ekonomija i broj siromašnih građana povećala za deset posto, dok oko polovice građana ne može od svojih prihoda pokriti životne troškove itd.


Milanovićeva Vlada jedinstvena je po tome što nije uspjela iskoristiti ulazak u EU i privući investicije, rekao je Kunst navodeći da je Hrvatska u europski proračun već uplatila tri milijarde kuna, a još nije dobila ni eura.

Zbog pokušaja da "progura outsourcing", posebno se okomio na potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić rekavši kako je svojedobno u SDP-u imala ulogu "narikače nad radnim i socijalnim pravima građana, a danas postaje grobar radnih mjesta onih koji imaju najniže plaće".

Ustvrdio je da će, kad privatnici preuzmu određene uslužne djelatnosti, doći do otpuštanja i smanjivanja plaća zaposlenih.

Na novinarsku primjedbu da je ideja o outsourcing bila i u nekim HDZ-ovim programima Kunst je odgovorio kako "outsourcing može, ali za to treba stvoriti uvjete, a sada nije ni gospodarski niti socijalni trenutak za to".

Napao je Vladu i zbog izmjena Zakona o radu, ustvrdivši kako je to "najveća glupost koju je Vlada napravila", i poručio kako bi bilo dobro da Vlada raspiše izbore da ju građani maknu na legalan način.

"Slušajte sindikate, maknite se s vlasti", poručio je Kunst Vladi, a radnicima i građanima čestitao Praznik rada uz obećanje da će HDZ "građanima vratiti život i standard dostojan građana Europe".

Pročitajte više