HDZ oštro po SDP-u: Milanović marginalizira Split, a Baldasar ne reagira, dosta je toga!

Foto: Hina

POVODOM odluke Vlade i Hrvatskog košarkaškog saveza da se za domaćinstvo europskog prvenstva u košarci nominiraju Zadar i Zagreb, javili su se splitski HDZ-ovci. Smatraju da je to još jedan dokaz u prilog tezi da nacionalna vlast diskriminira Split i Dalmaciju. Novinarima su se obratili predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić i vijećnik Duje Sučić.

"Sada, kada je protekla godina dana mandata gradonačelnika Baldasara, svima nam je jasno da on i njegova ekipa nisu dorasli voditi drugi grad u Hrvatskoj. Već i ptice na grani znaju da njegov partijski šef Zoran Milanović nije kadar voditi Hrvatsku. Slušali smo o Baldasarovim razvojnim projektima, no zasad ih nema ni u pripremi, a kamoli realizaciji. Ne uspijevaju se riješiti ni stari problemi poput Dračevca i Spaladium arene, Karepovca, iskoristiti već izgrađeni sadržaji poput Zapadne obale. Unatoč tome što imamo svu silu ministara iz Splita, taj SDP ne čini ništa u pokretanju projekata. Svjedoci smo svakodnevnog srozavanja položaja i ugleda našeg grada. Split pada, prestižu ga Rijeka, Osijek. I u Dalmaciji snažno gubimo primat od Zadra i Dubrovnika", konstatirao je Škorić. 

"Čista sramota"

Podsjetio je na konkretne učinke prve godine vlasti Ive Baldasara.

"Ova vlast pokazuje potpunu bezidejnost. Samo znaju zapošljavati. U ovoj godini proračun je povećan 5 milijuna kuna za nove plaće, projekcija za dogodine je sedam milijuna. Sve je upitnija većina u Gradskom vijeću koju održavaju kupovinom vijećnika upravnim vijećima, savjetničkim mjestima u gradskim tvrtkama. Šteta je za Grad Split jer Splićani zaslužuju više. Nikad veće diskriminacije nacionalne vlasti prema Splitu. To što radi SDP i njegova Vlada, čijih je pola članova iz ove županije, nezamislivo je. Čista sramota", drži Škorić. 

"Ima li karta u uredu Vlade Zorana Milanovića Dalmaciju?"

Šef splitskog HDZ-a ne može se načuditi kako brojni ministri i premijer porijeklom iz Dalmacije ne brinu o svom kraju.

"Tu SDP-ovu diskriminaciju, a i gradonačelnikovu nesposobnost da ih potakne na promjenu odnosa, svjedočimo na nizu područja. Evo sport. Propala je kandidatura za EURO 2020, Jovanović i Baldasar nepotrebno su prodavali maglu građanima, svi smo znali da od toga neće biti ništa. Splićani i Dalmatinci plaćaju HRT-u pretplatu, a vidimo kako se oni odnose prema našim klubovima. Split i Dalmacija kao da ne postoje. Vrlo je upitna i kandidatura za prijestolnicu europske kulture. Tim je raspušten, ne znamo tko predstavlja novu ekipu. Mažu nam oči oko Spaladium arene. Kako rješavati problem kada Vlada pere ruke. Žele da sve padne na teret građana Splita, a znamo kako su se te arene gradile. Ceste. Godinama se ne dovršavaju, Split postaje izoliran u svakom pogledu. Najnoviji primjer zaobilaženja Splita i Dalmacije je imenovanje novih direktora po uredima Turističke zajednice po svijetu. Glavnina je iz Istre, iz Dalmacije nitko. Postoji li Dalmacija na zemljopisnoj karti Vlade Zorana Milanovića? Zar su zaboravili odakle su? Kako će pogledati Splićanima u oči kada se vrate? Ili se ne misle vraćati?", pita se Škorić. 

Kontinuitet nepravde mora prestati

Duje Sučić okomio se na odluku Vlade i HKS-a da domaćini europskog prvenstva budu Zagreb i Zadar. Zašto nema Splita?

"Nejasno mi je na koji je način Vlada odlučila da to budu Zagreb i Zadar, a ne bude Split. Što reći na gradonačelnika Baldasara koji uopće nije reagirao. Zna li on uopće za ovo? Očekivali smo njegovu reakciju. Zašto nije to stavljeno na sjednicu Gradskog vijeća koja se održava za tjedan dana? Što radi turistička agencija Grada Splita? Je li ovo njen posao? Kontinuitet nepravde mora prestati. Pozivamo gradonačelnika da napravi pritisak na Vladu i HKS i da Split istakne kandidaturu za domaćinstvo na europskom prvenstvu. Nema pogodnijeg grada s jačom simbiozom turizma i sporta. Uputit ćemo prijedlog za domaćinstvo jer smatramo da je to ispravno", kazao je Sučić. Škorić se nada da će Baldasar ipak reagirati prije jer je rok 31. srpnja, dakle, samo dan nakon sjednice Gradskog vijeća. 

 

Pročitajte više