HDZ-ovac Plenković predviđa: Milanović je gotov

Foto: FAH

"OVO je veliki crveni karton Kukuriku koaliciji", komentirao je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u "Poligrafu" Hrvatskog radija.

Posebno je Plenkovića zasmetala činjenica da Zoran Milanović, predsjednik Vlade i lider SDP-a, novoj predsjednici nije čestitao na pobjedi. Nazvao je to zapanjujućim stupnjem političke nekulture.

"Retorika koju je Milanović imao u izbornoj noći je katastrofa. Mislim da javnost shvaća da je to njegov politički krah. Vjerojatno će biti bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a", rekao je Plenković.

Komentirajući rezultate izbora, Plenković je rekao da je Josipović "izgubio gotovo neizgubivu utakmicu". Plenković smatra da je Grabar Kitarović imala direktan kontakt s biračima i jasan program, a da je Josipović ostao nedorečen i predaleko od birača.

Sobol: HDZ je bio uspješniji u izvlačenju građana na izbore

Gordana Sobol, saborska zastupnica SDP-a, kazala je kako vjeruje da je Josipović poražen zbog lošeg rejtinga Vlade.

"Jesmo li kao SDP mogli više? Izvukli smo sve svoje resurse, mislim da je broj od milijun birača koji su glasali izuzetno velik, posebno u drugom krugu. HDZ je očito bio uspješniji u izvlačenju građana na izbore", izjavila je Sobol.

Izbori su bili u skladu s Ustavom

Gosti "Poligrafa" komentirali su i inicijativu Sandre Petrović Jakovina, koja traži da Ustavni sud odluči o regularnosti drugog kruga izbora. Sobol se ogradila od stranačke kolegice kazavši da Petrović Jakovina govori u svoje ime, a Plenković je poručio da se radi o dodatnoj blamaži SDP-a.

"Izbori su provedeni u skladu s Ustavom", jasan je bio ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak, redoviti profesor na katedri Ustavnog prava na Pravnom Fakultetu u Zagrebu. Hrvatska je, kaže Podolnjak, doslovno prepisala odredbe francuskog sustava.

Pročitajte više