HGK: Nema rješenja za nelikvidnost

Foto: HGK

U RUJNU je vrijednost neizvršenih obveza za plaćanje poslovnih subjekata blago porasla, za 95,2 milijuna kuna u odnosu na kolovoz, zadržavši se na razini od 30,3 milijarde kuna. To je prvi rast na mjesečnoj razini u posljednjih pet mjeseci, a naslanja se na trend pada koji je posljednjih mjeseci gubio oštrinu. Stoga iako je ovaj rujanski rast blag, ipak upućuje na to kako je rješavanje problema nelikvidnosti instrumentom predstečajnih nagodbi upitno, priopćeno je iz HGK.

Od implementacije Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u listopadu 2012. godine, dakle u razdoblju od gotovo dvije godine, ukupna je vrijednost neizvršenih osnova pala za samo 31 posto, zadržavši se na (pre)visokoj razini od 46 posto vrijednosti novca u optjecaju, dodaje se u priopćenju HGK.

Uz preslab utjecaj instrumenta predstečajnih nagodbi na poboljšanje sustava međusobnog plaćanja, novi subjekti ulaze u blokade: u rujnu je blokiranih poslovnih subjekata do 30 dana bilo 2.847, što je 52 posto više nego prethodnog mjeseca te najviše u posljednjih pet mjeseci. Stoga je i ukupni broj blokiranih subjekata porastao (za njih 404 do razine od 53,4 tisuće), što je prvi pomak u tom smjeru nakon osam mjeseci pada, dodaje se u priopćenju HGK.

Pročitajte više