HGSS nagrađen za jedno od najtežih spašavanja ikada izvedenih

Foto: Press

HRVATSKA gorska služba spašavanja (HGSS) u Beču je primila nagradu "Life goes on" u kategoriji Courage-hrabrost za sudjelovanje u akciji spašavanja njemačkog speleologa koji je na dubini od oko 1000 metara i četiri kilometara od ulaza u najdublju jamu u Njemačkoj uslijed pada kamena pretrpio tešku ozljedu glave.

Jama Riesending-Schachthöhle smještena je na planini Untersberg u Berchtesgadenskim alpama, a s 1148 metara dubine najdublja je jama u Njemačkoj. U lipnju jama je u europskim, pa čak i svjetskim razmjerima postala poznata kao poprište jedne od najtežih akcija speleospašavanja ikad izvedenih, ističe u utorak u priopćenju HGSS.

U iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja sudjelovali su spašavatelji iz Italije, Austrije, Njemačke, Švicarske i Hrvatske koji su nakon više od 11 dana unesrećenog speleologa Johanna Westhausera sigurno iznijeli na površinu.

Povodom tog velikog uspjeha HGSS je zajedno s ostalim spašavateljskim organizacijama dobila nagradu "Life goes on" u kategoriji Courage - hrabrost.

Nagrade su svečano dodijeljene u prostorima palače Hofburg, bivše rezidencije austrijskih careva. Kao predstavnici HGSS-a na dodjeli nagrade bila su trojica gorskih spašavatelja, kojima je svečano uručen kipić TARA.

Pročitajte više