HND: Ferenčaka nisu osudili mediji, nego sud

HND je danas reagirao na jučerašnju izjavu glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka da želi da mu sudi "sud, a ne novine i ulica". Iz novinarskog društva su podsjetili Ferenčaka da mu je sud i donio nepravomoćnu presudu.

"Zbor sudskih izvjestitelja i Zbor novinara istraživača Hrvatskog novinarskog društva zabrinuti su zbog izjave glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka koji je u HTV-ovom Dnevniku tražio da se dopusti da mu 'sude sudovi, a ne novine i ulica'. Zborovi naglašavaju da je o sudskom postupku protiv Ferenčaka izvještavano prema stanju sudskog spisa i zbivanja na glavnoj i javnoj raspravi. Ferenčaka je optužilo Državno odvjetništvo RH, a postupak je vodilo vijeće Županijskog suda u Zagrebu koje ga je i proglasilo krivim. U tijeku je žalbeni postupak", pišu iz HND-a.

"Prozivanje medija kao krivaca može dovesti do nasilja nad novinarima"


Upozoravaju da nisu novinari sudili Ferenčaku već hrvatsko pravosuđe. "Zborovi traže od svih sudionika sudskih postupaka da u izjavama i komentarima razdvoje sudske odluke od njihovih političkih implikacija i medijskih izvještaja.  Prozivanje medija kao krivaca za određene sudske odluke može stvoriti opasnu klimu u društvu te čak potaknuti nasilje nad novinarima", pišu u priopćenju iz HND-a.

"Nazivanje suda javnosti 'sudom ulice' neprimjereno je osobi bivšeg saborskog zastupnika koji još uvijek obnaša visoku političku dužnost i mora biti otvoren na kritike svog rada i ponašanja", piše u priopćenju koje su potpisali predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja Ana Raić-Knežević i predsjednik Zbora novinara istraživača Dušan Miljuš.

Pročitajte više