HNS: Želimo da HRT bude slobodan, kreativan i transparentan javni servis

"ŽELIMO da krajnji cilj novog Zakona o HRT-u bude slobodna, kreativna i transparentna javna televizija", poručila je HNS-ova saborska zastupnica i članica Predsjedništva stranke Nada Turina Đurić na konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u.

"Svjesni smo situacije u kojoj je upravljačka, financijska kriza i programska kriza na HRT-u neodrživa i smatramo da je izmjena i dopuna ovog Zakona nužna i da se mora dogoditi prije završetka zasjedanja Sabora 15. srpnja", poručila je Turina Đurić.

Podsjetila je da Zakon ide u dva saborska čitanja te da ima podršku Europske komisije, što bi trebalo umanjiti pritisak određenih interesnih grupa. "HNS očekuje da se politika u narednom periodu potpuno izmakne iz prostora javne televizije, ali i općenito iz prostora medija", zaključila je Turina Đurić.

"Onog trenutka kada se imenuje v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, politika mora stupiti korak natrag"


HNS-ov zastupnik i član Središnjeg odbora Goran Beus Richembergh poručio je kako HRT, kao najvažniji informativni javni sustav, ne može i ne smije biti izvan odgovornosti Hrvatskoga sabora koji je posebnim zakonom i utemeljio HRT.

Rekao je kako očekuje da do kraja saborskog zasjedanja bude izvršeno imenovanje v.d. glavnog ravnatelja kako bi došlo do imenovanja svih vršitelja dužnosti u sustavu HRT-a i kako bi počeo teći normalan rok za reorganizaciju i pripremu HRT-a te raspisivanje javnih natječaja.

"Sabor mora ovog časa svojim autoritetom i odgovornošću stati iza tako važne odluke i očekujemo da će ispuniti taj dio svoje obveze na vrijeme. U tom smislu HNS želi istaknuti, da onog trenutka kada se imenuje vršitelj/ica dužnosti glavnog ravnatelja, politika mora stupiti korak natrag", rekao je Beus Richembergh.

"Za očekivati je i bilo bi najbolje da osoba koja će ponijeti taj teret u idućih šest mjeseci bude iz sustava HRT-a i da se uspostavi razina međusobnog povjerenja među ključnim ljudima koji će stvarati program i voditi taj pogon. Sve drugo značilo bi politizaciju u kojoj HNS ne vidi ništa dobroga i mi ćemo se sigurno aktivno suprotstaviti bilo kakvim mogućnostima lobiranja, pritisaka, glasina, spinova, jer to HRT-u ne treba", zaključio je Beus Richembergh.

Pročitajte više