HNS i SDP ne slažu se u detaljima oko izmjene izbornog zakona

Screenshot: HRT

MINISTRICA kulture Andrea Violić Zlatar gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Potvrdila je kako HNS i SDP još nisu postigli dogovor o detaljima prijedloga izbornog zakona.

HNS traži da o zamjeniku zastupnika izabranog preferencijalnim glasovanjem, a koji ode na nespojivu dužnost poput položaja ministra ili župana, odlučuje stranka čiji je zastupnik član.

S druge strane, SDP-ov prijedlog predviđa da zamjenika zastupnika određuju političke stranke sukladno koalicijskom sporazumu, a ako sporazum nije zaključen, na određivanje zamjenika primjenjuju se odredbe o preferencijalnom glasovanju.

Za Violić Zlatar ovaj je prijedlog logičan jer bez obzira na to što svatko na listi nastupa s osobnim identitetom, nastupa i u ime stranke koju zastupa. O tome se još pregovara, potvrdila je ministrica.

Rekla je i kako je za njezinu stranku preferencijalno glasovanje iznimno zanimljivo u područjima gdje imaju već prepoznate glasače, a riječ je o Međimurskoj i Varaždinskoj županiji te područjima Dubrovnika i Osijeka.

Pročitajte više