HRT: U vrtlogu cenzure, mešetarenja i kriminala najgore prolaze radnici "medijskog cara" Faggianija

Screenshot: HRT

POTAKNUT ocjenom Sindikata novinara Hrvatske da je Albert Faggiani najlošiji medijski poslodavac u Hrvatskoj čije su tvrtke u blokadi, stečaju ili predstečaju i čije poslovanje istražuju DORH i policija; HRT se otisnuo u istragu koja je pokazala da u vrtlogu cenzure, mešetarenja nekretninama i kriminala najgore prolaze radnici.

Na ulici završilo tristo radnika Glas Istre Trgovina

"Živim od socijalne pomoći grada od petsto kuna i alimentacije. Inače sam samohrana majka djeteta od 12 godina. S tim da naravno imam kredit za stan, ovrhe, blokirana sam i tako", pripovijeda Dijana Radović, dugogodišnja radnica tvrtke koja je završila u stečaju nakon neuspješne predstečajne nagodbe.

Riječ je o jednom u nizu slučajeva u kojima je, prema tvrdnjama sindikata, vlasnik Albert Faggiani teško oštetio radnike, državu i dobavljače.

"Tijekom predstečaja vlasnik je protuzakonito prodavao imovinu, izvlačio milijunske svote novca za svoja druga poduzeća, praktički primorao radnike da zbog ugrožene egzistencije daju otkaz i izgube prava na otpremnine", kaže za HRT pravnik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske Darko Hanzalek koji je u nekoliko navrata tražio od FINA-e da zaustavi predstečajnu nagodbu.

Za FINA-u pak ništa nije sporno. Tijekom predstečaja Faggiani je broj radnika s prijašnjih više od tristo uspio smanjiti na tridesetak, zorno pokazujući prioritete.

Cenzura i otkazi u Glasu Istre

Albert Faggian se pojavio i kao "spasitelj" Glasa Istre u proljeće 2010, piše HRT. Bivša uprava i vlasnici ostavili su više od sto milijuna kuna dugova što bankama, što dobavljačima, a novi vlasnik se potrudio da stvori dodatnih 200 milijuna kuna duga.

"Tako je samo pogoršao stanje i napravio nered i s tvrtkom i s dobavljačima," prisjeća se Paulo Gregorović, novinar i Sindikalni povjerenik Glasa Istre iz Pule.

Novinari Faggianovu uređivačku politiku opisuju riječju - cenzura. "Pola godine nakon što je došao zaprijetio mi je otkazom zbog toga što sam se usudio drznuti istraživati njegove poslove", kaže Gregorović koji je zbog sumnji u kriminal Faggianija prijavio policiji što je rezultiralo kaznenom prijavom zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju. Sumnjiče ga da je tvrtku Glas Istre Novine oštetio za 3,4 milijuna kuna.

Kolateralna žrtva Novog lista

U predstečajnoj nagodbi je i riječki Novi list, iako sindikalni vođa Damir Cupać smatra da za to nije bilo potrebe. "Novi list nije ni trebao ići u predstečajnu nagodbu budući da niti je dugovao radnicima za plaće niti je dugovao državi", kaže Cupač, što potvrđuje i bivši predsjednik Uprave Novog lista Gordan Knežević.

"Predstečaj Novog lista pokrenut je zbog činjenice što je Novi list bio sudužnik Glas Istre Trgovina", kaže.

Štetni posao sa "Sinovčićevim Zadarskim listom"

Uz Alberta Faggiana i Slavena Žmaka, riječko je tužiteljstvo podignulo optužnicu i protiv smijenjenog Kneževića. Terete se da su oštetili Novi list za više od 800 tisuća kuna sklapanjem štetnog posla sa Zadarskim listom koji je također u Faggianovu vlasništvu.

"Naravno da nije ugodno, ali u tom pogledu ne osjećam krivicu", izjavio je Knežević za HTV.

U Zadru vlada uvjerenje da je pravi vlasnik Zadarskog lista Reno Sinovčić. "Meni je prigovoreno što sam u listu puštao tekstove o predstečajnoj nagodbi tvrtke Vox u vlasništvu Rene Sinovčića",  otkriva Edvard Šprljan, bivši glavni urednik koji vjeruje da je zbog toga smijenjen.

Šprljana je zamijenila Marina Vlakić, dugogodišnja glavna medijska operativka Rene Sinovčića.

Predsjednik Uprave Novog lista Neven Klarin demantira navedeno i tvrdi da je novac u vodeći Zadarski dnevnik uložila građevinska tvrtka Dinos iz Sesveta koja je, dakako, u predstečajnoj nagodbi.

> Faggiani, Knežević i Žmak optuženi da su "Novi list" oštetili za 845 tisuća kuna

Pročitajte više