HRT-ovim dopisnicima otkazi zbog štednje, a Radman gura ugovor sa ZAMP-om težak 67 milijuna kuna

Foto: Hina

SAGA oko ugovora Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Hrvatske radiotelevizije se nastavlja.
Nadzorni odbor HRT-a i dalje od glavnog ravnatelja Gordana Radmana želi čvrste garancije kako se ne radi o nepovoljnom ugovoru u korist HDS-a i želi otkloniti svaku mogućnost da postoji sukob interesa. No čini se da je i u ovoj aferi neraskidiva veza s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Afera Zamporion

Naime, Index je uvidom u dosadašnje ugovore između HRT-a i HDS-ZAMP-a došao do saznanja kako je riječ o nepovoljnijem ugovoru za Prisavlje - Osnovni ugovor potpisan je još 1992. godine i doživio je 12 dodataka odnosno anexa kojima se reguliralo plaćanje HRT-a društvu skladatelja.

Radmanova "obrana" temelji se na Josipovićevom ugovoru iz 1992. godine

Radman koji se nikada nije othrvao kritikama da ga je na Prisavlje dovela naklonost predsjedniku Ivi Josipoviću, u najnovijoj aferi na Prisavlju gdje ga optužuju za loš ugovor poziva se na onaj iz 1992. godine. Kako i ne bi kada ga je potpisao sadašnji predsjednik Josipović u vrijeme dok je bio prvi čovjek hrvatskih skladatelja. Uostalom, o samoj vezi Josipovića i ZAMP-a detaljno smo pisali u Aferi Zamporion.

No, krenimo redom.

Tri ugovora s HRT-om potpisao je osobno Josipović

Prvi ugovor između HRT-a i HDS-a, koji je do sada doživio 13 dopuna, potpisan je 27. travnja 1992. godine. Sa strane HDS-a potpisao ga je Ivo Josipović, današnji predsjednik. Prvim ugovorom utvrđeno je kako će se HDS-u uplaćivati 2,5 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate te 0,4 od ukupno ubrane televizijske pretplate.

Zahvaljujući dopunama ugovora ti postoci su mijenjani pa su tako 1998. godine s početnih 2,5 povećani na 4,4 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate, te s 0,4 posto na 1,8 posto televizijske pretplate.



Prvi ugovor su potpisali Ivo Josipović i Antun Vrdoljak 27. travnja 1992. godine, Josipović će deset godina kasnije potpisati još dva Dodatka ugovoru.

Ivo Josipović ponovno će u ime HDS-a potpisati ugovor s HRT-om 1999. godine. Josipović je glavni i 2000. godine kada ugovor dobija prve bitne promjene. Bruto pretplata i dalje ostaje ključna, ali se prvi puta spominje i neodređen popust prema HRT-u i to za iznos povećanja pretplate, a osnovica za obračun je pretplata od 45 kuna. Taj ugovor kojeg je potpisao Josipović s tadašnjim šefom HRT-a bio je na snazi četiri godine.

Jača kriza, veći iznosi


Mijenja se tek u rujnu 2005. godine kada se odustaje od modela plaćanja od dijela pretplate za HRT. Prvi puta je tada utvrđen i fiksni iznos od 21 milijuna kuna i to zbog "ulaganja u modernizaciju HRT". Odnosno iz Ugovora kojeg su tada potpisali Antun Tomislav Šaban i Mirko Galić razvidno je mijenjanje načina plaćanja kako bi se pomoglo "HRT-u". No, ugovoreni fiksni iznos mijenjao se iz godine u godinu, da bi prema ugovoru iz srpnja prošle godine naknada iznosila 22,4 milijuna kuna.

S krizom se iznos zapravo povećavao. Prema novom prijedlogu plaćanja HDS-ZAMP imao bi trogodišnji ugovor s HRT-om težak 67,5 milijuna kuna, odnosno godišnje bi HRT morao plaćati 22.471.576,32 kuna.

Ravnatelj Radman pokušao je više puta progurati ovaj ugovor, no Nadzorni odbor prvi puta nije htio o tome raspravljati jer su materijale dobili prekasno, a drugi puta postavilo se pitanje potencijalnog sukoba interesa.

Što s najavom ukidanja dijela plaćanja ZAMP-u?

Radman je članovima Nadzornog odbora objašnjavao kako je ugovor s HDS-om vrlo povoljan te da se mora potpisati odmah i na tako dug rok. No, članovi Nadzornog odbora zamjeraju Radmanu što nije svoju "kuću" zaštitio na više načine te se izborio za povoljniji ugovor.  Naime, iz Ministarstva financija i gospodarstva više puta se najavljivalo kako će se zbog postizanja veće konkurentnosti hrvatskog gospodarstva razmotriti ukidanje niza parafiskalnih nameta. Izrijekom se spominjao ZAMP. Isto tako u susjednoj Srbiji djelomično je ukinuto plaćanje ZAMP-u, što opet otvara mogućnost za povoljniju poziciju.


Najava iz Ministarstva financija kako "plaćanja ZAMP-u treba redefinirati!" izazvala je žestoku reakciju u HDS-u.

No, najviše od svega čudno je što vrh Prisavlja još uvijek nema strateški planski dokument, a i činjenica je da je gospodarska situacija izuzetno nepovoljna pa zaista čudi zašto i zbog čega Radman upravo sad inzistira na ugovoru koji će trajati tri godine.

"Iznos naknade definiran je pravilnicima i internim cjenicima HDS-a ZAMP-a, a utvrđen je postupkom medijacije iz 1992.", tvrdi Radman pozivajući se na Ugovor kojeg je potpisao sadašnji predsjednik Josipović. Radman u obrani ovog ugovora naglašava da postoji obveza i preporuka Europske komisije i Ministarstva financija o financijskom planiranju za razdoblje od najmanje tri godine pa je zbog toga bilo opravdano bilo zaključiti Ugovor na razdoblje od tri godine. Radman tvrdi i da se povećava razine usluge misleći na nove kanale i multiplatformnost, a da je za to dobio manje-više dosadašnju cijenu.

Sukob interesa zbog stana

No, takvo objašnjenje nije zadovoljilo Nadzorni odbor jer su od Radmana očekivali brojke u njegovoj prezentaciji ugovora. Brojki nije bilo. Drugi potencijalni problem oko ugovora između HDS-a i ZAMP-a je oko potencijalnog sukoba interesa.


Tako je otkriveno da je Radmanov ravnatelj tehnologije Boris Sruk koji je sudjelovao u pregovorima sa ZAMP-om, živi u stanu nad kojim Hrvatsko društvo skladatelja ima upisano založno pravo zbog duga u iznosu od čak 1,6 milijuna kuna.

Radi se o stanu koji je nekada bio u posjedu Marka Perkovića Thompsona. Založno pravo datira iz lipnja 2010. godine, kada je sporni stan Thompson prodao Medikolu. Kupac stana, dakle Medikol, tada je preuzeo obvezu vraćanja duga prema ZAMP-u uz godišnju kamatu od 8,2 posto, počevši od 1. studenog 2009. godine.

Ravnateljstvo HRT: Sve je čisto

Nakon što je Medikol kupio stan, dao ga je na korištenje svom tadašnjem direktoru financija Sruku, kojeg je Radman u međuvremenu doveo na HRT za direktora poslovanja. Sruk je ostao u ovom stanu i nakon što je s Medikola prešao na HRT, te s bivšom firmom pokrenuo spor oko vlasništva nad nekretninom.

Cijela ova priča bitna je zato što uvid u zemljišne knjige pokazuje da HDS, odnosno ZAMP, i dalje ima hipotekarnu zabilježbu nad stanom u kojem Sruk živi. Članovi NO-a HRT-a stoga strahuju da bi potpisivanje trogodišnjeg ugovora teškog 67,4 milijuna kuna sa ZAMP-om moglo spadati u sferu sukoba interesa; ipak se radi o društvu koje HRT-ovog ravnatelja poslovanja može, ako to poželi, izbaciti na ulicu.


Ravnateljstvo HRT-a tvrdi da Sukoba interesa nema. Član Nadzornog odbora Mate Radeljić prijavio je slučaj Povjerenstvu za sukob interesa no dobio je negativan odgovor.

Sve treba ispitati!

"Povodom zaprimljenog Priopćenja za javnost člana Nadzornog odbora HRT-a Mate Radeljića, u kojem se problematizira navodni sukob interesa Borisa Sruka, pojašnjavamo da Boris Struk, povodom obavljanja funkcije ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a nije dužnosnik u smislu ZSSI-a stoga Povjerenstvo nije nadležno postupati u ovom slučaju. Obzirom da HRT obavlja djelatnost od javnog interesa, važno da unutar svojih procedura donošenja odluka osigura najviši stupanj transparentnosti i deklariranja svih onih okolnosti koje bi mogle dovesti u sumnju da su na proces donošenja odluka utjecali ili mogli utjecati privatni interesi. No utvrđivanje eventualnih spornih okolnosti u konkretnom slučaju, ne spada u djelokrug rada ovog Povjerenstva.", stoji u očitovanju Povjerenstva.

Sada se postavlja pitanje tko je nadležan, a hitnu istragu traži i oporba iz HDZ-a

"Točno da treba planirati tri godine unaprijed, ali ne i ugovarati tri godine unaprijed", naglasio je Jasen Mesić komentirajući hitnu sjednicu Nadzornog odbora HRT-a dodajući da je nepobitno utvrđeno da Sruk živi u stanu koji je pod ovrhom HDS-ZAMP-a.


No, za Radmana i Ravnateljstvo cijela priča ne postoji, a tako ni afera.

"Ističemo kako nit HRT niti njegov Glavni ravnatelj nemaju nadležnosti nad Nadzornim odborom HRT-a. Svatko tko smatra da postoji sukob interesa, pa i u spomenutom slučaju, dužan je taj sukob prijaviti. Ravnateljstvo HRT-a i dalje stoji iza svog prijedloga ugovora sa Hrvatskim društvom skladatelja smatrajući da je on povoljniji od prethodnoga i da prilikom pregovaranja o uvjetima nije bilo nikakvog sukoba interesa", stoji u očitovanju HRT-a.

Spomenimo kako u isto vrijeme, dok Radman želi ZAMP-u dati 67 milijuna kuna, zbog štednje HRT zatvara dopisništva pa će tako od 1. kolovoza tridesetak HRT-ovih dopisnika na cestu.

Pročitajte više