HSP AS najavio plan reformi koji uključuje smanjenje PDV-a i osnivanje razvojnih banaka

Foto: Hina

HSP dr. Ante Starčević će početkom lipnja javnosti predstaviti 15 teza za razvoj gospodarstva, koje će ta stranka zastupati unutar Domoljubne koalicije (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS), među kojima je i smanjenje stope PDV-a na 20 posto te osnivanje domaćih razvojnih banaka.

HSP AS je u nedjelju priopćio kako stranka zastupa stav da se budućnost Hrvatske može razvijati u zajednici samostalnih zemalja Europske Unije i Sjeverne Amerike, što je, kažu, u skladu s hrvatskim povijesnim i kulturnim nasljeđem, ali i voljom hrvatskog naroda. U tom smjeru cilj je, dodaju, ostvariti uvjete da Hrvatska uđe u euro zonu.

Prvi korak u oporavku "devastiranog hrvatskog gospodarstva" vide kroz visoku razinu iskorištavanja sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU, do dostupnih 11 milijardi eura koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju do 2020. godine.

Reforma poreznog sustava

U cilju bržeg oporavka gospodarstva HSP AS će se zalagati za reformu poreznog sustava kroz smanjenje stope PDV-a na 20 posto te raspodjelu poreza na dohodak na stope od 5, 10 i 20 posto, čime će se porezno rasteretiti poslodavce, ali i omogućiti veće neto prihode radnicima.


Stranka će zastupati i osnivanje domaćih razvojnih banaka, kako bi domaće gospodarstvo dobilo i financijsku podršku za razvoj i realizaciju domaćih ideja. Tražit će i redefiniranje uloge komercijalnih banaka po pitanju potrošačkog kreditiranja, "koje su u posljednjih 15 godina s alatom 'valutna klauzula' hrvatski narod dovele do dužničkog ropstva".

U HSP AS navode kako je za osiguranje većih stranih ulaganja neophodna izgradnja pravednog pravnog sustava i beskompromisna borba protiv korupcije, dok na provedbu stvarne decentralizacije gledaju kao na nužni korak za opstanak države i njezin ravnomjerni razvoj. Stranka će u tom smislu zastupati javnu uprave kroz prenošenje dijela nadležnosti središnje države na županije te na gradove i općine, čime će se, kažu, optimizirati troškovi i povećati efikasnost središnje državne uprave.

Neophodnim drže reviziju djelovanja sustava kako bi se eliminirala preklapanja u nadležnostima i ubrzali administrativni procesi, a što bi doveslo do revidiranja broja ministarstava i agencija.

Ulaganje u turizam i hrvatsku kvalitetu

Iz HSP AS najavljuju i kako će tražiti dodatna ulaganja u turističku ponudu na obali i kopnu, kao i pozicioniranje u poljoprivrednoj proizvodnji kroz načelo "Kvaliteta ispred kvantitete. Bio proizvod = HRVATSKI proizvod". Kako bi povećali razinu konkurentnosti podržavat će ulaganje u infrastrukturu, prometnu povezanost, izgradnju luka na Jadranu, realizaciju projekta "Zagreb na Savi" te izgradnju kanala Dunav-Sava. Tražit će da se upravljanje postojećim infrastrukturnim potencijalima upravlja po tržišnim načelima, te inzistirati na privatizaciji tvrtki u državnom vlasništvu koje nisu od strateškog nacionalnog interesa.

Dugoročnu održivost navedenih principa HSP AS će, navode u priopćenju, osigurati kroz zastupanje ulaganja u digitalizaciju znanosti i obrazovanja te povećanjem udjela dobivanja energije iz obnovljivih izvora na 25 posto do 2025. godine. S ciljem demografskog razvoja HSP AS će se zalagati i za redefiniranje položaja osoba starijih od 65 godina s ciljem pojednostavljenog zapošljavanja.

U HSP AS kažu i kako je potporu njihovom programu, koji će predstaviti predsjednik stranačkog Odbora za gospodarstvo Dragan Čarapina, dao i njemački CDU preko Otta Bernhardta, jednog od savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel koji je recenzirao postavljene teze.

Pročitajte više