HSS: Premijer Milanović svojim izjavama Hrvatsku vraća pet godina unazad

PREMIJER hrvatske Vlade prije početka summita 27 zemalja članica Europske unije u Bruxellesu izjavio je kako će Hrvatska biti spremna za ulazak u punopravno članstvo u srpnju 2013. godine. Premijer je ocijenio kako su pitanja o kojima se raspravlja posljednjih mjeseci u EU vrlo važna i ne može ih se jednostavno prihvatiti te da će hrvatski građani možda o tim temama morati odlučivati na referendumu.

"Ovom svojom izjavom je premijer šokirao ne samo hrvatsku javnost već  i europske političare koji pomažu Hrvatskoj na putu europskih integracija. Naime, ovakav premijerov nastup ne samo da pokazuje potpuno nerazumijevanje integracijskih procesa u EU već dolijeva ulje na vatru domaćih euroskeptika i protivnika ulaska Hrvatske u članstvo EU. Mogući referendumi bi, uz ovakvu Vladinu komunikacijsku strategiju europskih pitanja, mogli dovesti u pitanje ulazak u članstvo EU što bi za ekonomsku i svaku drugu budućnost Hrvatske i hrvatskih građana moglo značiti potpunu katastrofu", navodi dr. sc. Damir Novotny, predsjednik Stručnog vijeća HSS-a, koji smatra kako "premijer Milanović svojim izjavama Hrvatsku vraća pet godina unazad".

"Hrvatska se ekonomija, zbog izostanka ekonomske politike koja bi mogla pokrenuti novi ciklus ekonomskog rasta, nalazi na samom rubu dugogodišnje stagnacije. Na postojećoj razini zaduženosti privatnog i javnog sektora bez dinamičnog ekonomskog rasta zasigurno će doći do erozije dosegnute razine blagostanja kakvu možemo vidjeti u Grčkoj i Španjolskoj", dodaje se u priopćenju poslanom iz HSS-a.

"Nije jasno kako je moguće da se ova Vlada, od koje je javnost očekivala ubrzavanje europskih integracija, preobrazila u euroskeptičnu Vladu!"

"Europski čelnici na summitu u Bruxellesu dovršavaju proces monetarne i fiskalne integracije koja je nužna za izlaza iz krize, ali i za razvoj Europe kao jedne od svjetskih regija koja se u globaliziranoj ekonomiji nalazi u konkurenciji s ostalim brzo-rastućim svjetskim regijama. Kako bi se osigurala platforma za ekonomskih rast europskih zemalja u budućnosti potrebna je veća monetarna integracija (nadzor bankarskog sustava) i snažnija fiskalna integracija (nadzora nad proračunskim politikama zemalja-članica). To su dostignuća europskog razvoja koje Hrvatska mora prihvatiti. Strah od ovakvih integrativnih procesa koji je svojom izjavom podgrijao premijer Milanović je potpuno neopravdan i opasan za europsku budućnost Hrvatske", navodi između ostalog Novotny.

"Jedini vanjski poticaj rastu hrvatskog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta, odnosno novih perspektiva za preko tristo tisuća nezaposlenih i onih koji će u međuvremenu ostati bez posla, može i mora doći iz učinaka ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU. Ulaskom u članstvo EU Hrvatskoj ne samo da će postati dostupni fondovi i `omotnice dobrodošlice` već i svi ostali razvojni fondovi kojima EU potiče razvoj i rast svojih regija. Osim direktnih učinaka, ulazak u EU će Hrvatskoj sniziti, vjerojatno prepoloviti, troškove zaduživanja na europskom financijskom tržištu, što će donijeti velike posredne koristi hrvatskom javnom i privatnom sektoru", dodaje.

"Potpuno je dakle nejasno o čemu premijer Milanović govori, a posebno nije jasno kako je moguće da se ova Vlada, od koje je javnost očekivala ubrzavanje europskih integracija, preobrazila u euroskeptičnu Vladu!", pita se za kraj Novotny.

Pročitajte više