HSS pozvao Pusić: Posljednji je trenutak da informirate građane o EU izborima

Foto: Hina

HSS je pozvao ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić da provede informativnu kampanju i objasni građanima na koji način mogu glasovati i zašto je važno da izađu na predstojeće izbore za Europski parlament, a kako se, ističu, ne bi ponovio "sramotno" nizak lanjski izlazak na te izbore s visokim postotkom nevažećih glasova.

Kandidatkinja HSS-a, odnosno koalicijske liste HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS Marijana Petir u pismu ministrici navodi kako je HSS, potaknut činjenicom da je na lanjske izbore izašao relativno mali broj birača (20,84 posto) i da je bio visok postotak nevažećih listića (5,07 posto), krajem ožujka proveo anketu u svih 20 županija i Zagrebu.

Anketa pokazuje da gotovo 75 posto od ukupno 4.242 anketiranih smatra da Ministarstvo vanjskih poslova i druge nadležne institucije ne rade svoj posao i ne informiraju građane o važnosti EU izbora te modelu glasovanja, davši im jedva prolaznu ocjenu (2,0).

Petir ističe i kako gotovo 47 posto ispitanih smatra da nema nikakve razlike u izborima za Europski parlament i onima za Hrvatski sabor, a njih skoro 63 posto nije sigurno da mogu pojasniti preferencijalno glasovanje.

"Poštovana gospođo Pusić, iz svega naveden je vidljivo da je posljednji trenutak da poduzmete konkretne mjere i informirate građane na koji način mogu glasovati na ovim izborima te zašto je važno da uopće izađu na izbore, kako se ne bi dogodilo da i ove godine budemo na sramotnom dnu po izlaznosti i da nam nevažeći listići pređu izborni prag", navodi Petir u pismu

Po rezultatima HSS-ove ankete, koje je Petir poslala ministrici Pusić, 2.741 ispitanih ili njih 64,62 posto navodi da će 25. svibnja izaći na izbore.

Pročitajte više