HUP i SSSH potpisali sporazum o suradnji

Foto: Hina

HRVATSKA udruga poslodavaca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske potpisali su Sporazum o bipartitnoj suradnji. Obje strane iskazale su želju za kvalitetnijim socijalnim dijalogom na boljitak radnika, poslodavaca i cijelog gospodarstva.

Poslodavci i SSSH sporazumom o bipartitnoj suradnji udružuju snage na zajedničkim pitanjima od tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva i konkurentnosti i cjeloživotnog učenja.

Održavat će stalne konzultacije i radna tijela o gospodarsko-socijalnoj situaciji u Hrvatskoj i politikama EU. Hrvatska ima sve preduvjete za konstruktivan i djelotvoran bipartizam. Potrebna je samo dobra volja i želja za suradnjom, smatra predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

"Sindikati i HUP prepoznaju potrebu unaprjeđenja socijalnog dijaloga"
 
"Njegova važnost je vezana uz svaki napor koji će gospodarstvo učiniti naprednijim i konkurentnijim i koji će društvo učiniti stabilnijim i pravednijim. Nedostatak raspravne kulture, argumentiranog i konstruktivnog dijaloga ima snažan negativan utjecaj na društvo. Sindikati i HUP prepoznaju potrebu unaprjeđenja socijalnog dijaloga i zato smo se obvezali zajednički raditi na tome", rekla je Deranja.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH kaže da su prihvatili suradnju jer vjeruju da se konkurentnost na globalnom tržištu i prava radnika ne isključuju.
 
"Jedan korak gdje doista želimo kroz bipartitni dijalog promovirati vrijednosti, koje moraju ići u cilju boljeg života u Hrvatskoj, boljeg standarda hrvatskih radnika i građana. Siguran sam da zajedničkim radom, u onim stajalištima u kojima se možemo usuglasiti, naravno da će uvijek postojati i određena pitanja oko kojih se nećemo usuglasiti. Sigurno da će i dalje postojati industrijske akcije, ali vjerujemo da kroz ovaj dijalog i kroz ovakav oblik rada možemo za hrvatske radnike u budućnosti stvoriti znatno veća prava", kazao je Novosel.


Sporazum je pozdravio i ministar rada Mirando Mrsić. Kaže da bi raniji dijalog i zajednički Smatra da će dijalog dovesti do kvalitetnijih prijedloga.
 
"U proteklom razdoblju takvi prijedlozi nisu bili interesno usuglašeni, čime je posao Vlade kao predlagatelja propisa bio otežan. Nadam se da će kroz bipartitni dijalog i ovaj dio na neki način, gledajući poziciju Vlade biti puno lakši, jer ako se socijalni partneri dogovore onda je na Vladi da se to provede", kazao je Mrsić.

"Bipartizam kao alat uspjeha"

Novosel je također napomenuo da u tripartitnom socijalnom dijalogu i stavovima u odnosu na pitanja ekonomske politike i reforme javne uprave, sindikati i poslodavci puno češće nego se percipira dijele slična stajališta pa očekuju iskorake i na tom području.

Sporazum je potpisan u sklopu konferencije o bipartitnom socijalnom dijalogu BATOS - "Bipartizam kao alat uspjeha". Hrvatska udruga poslodavaca je nositelj projekta BATOS koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a uz HUP, projekt okuplja Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udrugu poslodavaca Slovenije, dok su pridruženi partneri Međunarodna organizacija poslodavaca, Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Nezavisni hrvatski sindikati.

Pročitajte više