HŽ Holding: Nismo odbili razgovor o Gredelju



HŽ HOLDING pismom kojeg potpisuje predsjednik Uprave Rene Valčić reagirao je na tekst koji je na Indexu objavljen pod naslovom "Stečaj TŽV-a Gredelj mogao se izbjeći, a evo i kako". Reagiranje HŽ Holdinga prenosimo u cijelosti:

"Navode i tvrdnje, istraživačkog, novinara Gordana Malića, objavljene na portalu Index.hr 21. listopada 2012. Uprava HŽ Holdinga odbacuje kao neistinite, zlonamjerne i tendenciozne, cilj kojih je očito destabiliziranje sustava Hrvatskih željeznica i opstrukcija procesa restrukturiranja.

Aktualna Uprava HŽ Holdinga već je jednom odgovorila na novinarski upit iz Večernjeg lista 14. rujna 2012. o istoj temi, no očito da to nije polučilo efekte koje su očekivali poticatelji jer nakon našega odgovora tekst nije objavljen. Uprava HŽ Holdinga otvorena je i spremna na razgovore sa svim zainteresiranim i dobronamjernim partnerima u razvoju željezničkog sustava Republike Hrvatske koji za to prema njoj iskažu takav interes i upute ga Upravi HŽ Holdinga. To je i vidljivo iz inicijative HŽ Holdinga, temeljene na e-mail poruci gospodina Zlatka Rogožara od 17. travnja 2012., prema Njemačkom veleposlanstvu od 18. travnja 2012. za organiziranje sastanka s gospodinom Fischerom tijekom travnja, no iz Veleposlanstva Republike Njemačke dobivena je informacija kako gospodin Fischer nije u mogućnosti biti sudionikom takvog sastanka s obzirom na njegovu odsutnost u narednom razdoblju zbog korištenja godišnjeg odmora i kraj mandata kao veleposlanika Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Drugim riječima, Uprava HŽ Holdinga nikada nije odbila ili izbjegavala razgovor sa bilo kime i o bilo kojim temama, pogotovo o temama u interesu društava HŽ Holdinga i Republike Hrvatske, te posebno onih u njenoj izravnoj ingerenciji odlučivanja koje su bile na bilo koji način službeno dostavljene i evidentirane u društvu. Imputiranje neosnovane kvalifikacije, koju iznosi novinar Malić, kako Uprava HŽ Holdinga ne radi svoj posao ili ga izbjegava raditi, zapravo je još jedan pokušaj destruktivne, a pritom i nezainteresirane, ekipe iz sustava koja nastoji opstruirati implementaciju Programa restrukturiranja poduzeća grupe HŽ Holdinga, a time i diskreditirati tim koji ga je kreirao i proveo. Mnogo toga bi o željeznici i željezničkim tvrtkama, tzv. istraživački novinar Malić morao istražiti i o tome nepristrano izvijestiti hrvatsku javnost, a ne javno difamirati ljude koji sa spomenutim insinuacijama nemaju ikakve veze, a još manje saznanja, s obzirom da su prethodne garniture skrivale mnoge podatke i informacije zbog njima znanih interesa.

I na kraju, Uprava HŽ Holdinga, pod moralnom i materijalnom odgovornosti, izjavljuje da od preuzimanja dužnosti, 29. veljače 2012., niti prije niti poslije primopredaje dužnosti niti skupno niti ponaosob, nije razgovarala s gospodinom Rogožarom o bilo kojoj temi pa tako niti o tobožnjem "Pismu namjere upućenom  od strane Veleposlanstva Republike Njemačke o gradnji 350 vlakova u TŽV Gredelj", niti je gospodin Rogožar to isto naveo u primopredajnom zapisniku od 2. ožujka 2012. Također, navodno pismo (Non-Paper) nije zaprimljeno i ne postoji u službi Međunarodnih odnosa, a o možebitnom postojanju informacija o navodnom pismu u nekoj drugoj službi unutar sustava HŽ Holdinga ne možemo imati saznanja ukoliko nam to nije prezentirano u njihovim izvještajima ili prijedlozima za odlučivanje na Upravi društva.

S poštovanjem,

Predsjednik Uprave
mr.sc. Rene Valčić, dipl.oec."

Pročitajte više