HŽ: Zbog štrajka otkazano 35 vlakova

Foto: Arhiva

IAKO su na području Hrvatske od početka štrajka članova Sindikata željezničara Hrvatske do danas u 12 sati vozila 143 teretna vlaka, zbog nemogućnosti obavljanja rastavljanja i sastavljanja vlakova i komercijalno-tehničkog pregleda otkazano je 35 vlakova, priopćili su danas iz Uprave HŽ Carga.

U pograničnim kolodvorima nije preuzeto 11 vlakova, a osam vlakova nije predano drugim željezničkim upravama. Šteta nastala otkazivanjem vlakova utvrdit će se naknadno.

Zbog otkazivanja vlakova nisu zabilježene veće poteškoće u obavljanju teretnog prijevoza, navode iz Uprave HŽ Carga.

U organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske jučer u 17,30 počeo je trodnevni štrajk u HŽ Cargu kojem su se pridružili i članovi Sindikata hrvatskih željezničara. Glavni razlog štrajka je smanjenje broja zaposlenih u HŽ Cargu.

Predsjednik Sindikata željezničara Zoran Maršić najavio je da će za vrijeme trajanja štrajka teretni vlakovi stajati, odnosno da će vlakovi koji su već složeni vjerojatno krenuti, ali da se nove kompozicije neće slagati.

Maršić je rekao da zbog lošeg stanja u HŽ Cargu i manjka lokomotiva dnevno izostaje 15 teretnih vlakova, pa će štrajkaši "morati zaustaviti ova 2-3 vlaka koja voze".

Sindikati stali uz radnike HŽ Carga

Sindikalne središnjice uputile su pismo potpore štrajku koji organizira Sindikat željezničara Hrvatske.

"Poštovani kolega Maršiću,

upućujemo Vama, članovima sindikata kojemu ste na čelu i koji je organizator štrajka s ciljem promicanja i zaštite gospodarskih i socijalnih interesa članova sindikata i ostalih radnika u trgovačkom društvu HŽ Cargo d.o.o., kao i svim članovima drugih sindikata i radnicima koji sudjeluju u ovom štrajku, našu iskrenu i bezrezervnu potporu.

U cjelini smo upoznati s razlozima ovoga štrajka kao i zahtjevima štrajkaša i organizatora štrajka koje smatramo legitimnim i opravdanim. Već se ranije pokazalo kako u HŽ-u nedostaje istinskog i uvažavajućeg socijalnog dijaloga. Ranije upozoravajuće akcije sindikata kroz javne prosvjede i obraćanja javnosti jasno su ukazale kako se ni socijalni dijalog i u HŽ Cargu d.o.o. ne vodi na civiliziran i primjeren način, već ga politički postavljena uprava uz potporu resornoga ministra zamjenjuje jednostranim dekretima. Čak je i kolektivno pregovaranje zloupotrebljeno na takav način. Ovo je još jedan od nebrojenih primjera štetnosti imenovanja politički postavljenih uprava u državne tvrtke i izravnog miješanja politike u upravljanje tim tvrtkama. Takvo ponašanje u konačnici uvijek rezultira štetom po sama društva i njihovog vlasnika – narod RH, a radnici tih tvrtki uvijek su žrtve.

Potpuno Vas podupiremo u Vašoj zauzetosti i borbi za zaštitu gospodarskih i socijalnih interesa radnika HŽ Carga d.o.o., za svako radno mjesto i svakog čovjeka, kao i za uspostavu civiliziranog i uvažavajućeg socijalnog dijaloga s Upravom društva i resornim ministrom. Jedino tako, uz uvažavanje i dogovor, problemi u društvu HŽ Cargo d.o.o. mogu biti riješeni na pravedan i zadovoljavajući način. Još jednom, primite izraze naše potpore i molimo Vas da o tome izvijestite i sve koji sudjeluju u ovome štrajku", stoji u pismu sindikalnih središnjica.
 

Pročitajte više