Haški sud: Prestanite nas ometati i zastrašivati

Foto: EPA

Međunarodni kazneni sud (ICC) danas je čvrsto odgovorio na ono što smatra prijetnjama i pokušajem zastrašivanja s kojima se suočava, no nije pružio pojedinosti. Ured tužitelja ICC-a u Den Haagu je na društvenoj platformi X rekao da sud "inzistira da odmah moraju prestati svi pokušaji da se ometa, zastrašuje ili neprikladno utječe na njegove dužnosnike".

ICC i njegov glavni tužitelj Karim Khan su proteklih dana bili mete oštrih kritika, a naročito Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. To je prouzročeno izvješćima o mogućem izdavanju naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih viših izraelskih dužnosnika zbog navodnih ratnih zločina u Pojasu Gaze.

Khan posjetio Izrael krajem prošle godine

Netanyahu je ovo nazvao "antisemitskim zločinom iz mržnje bez presedana". Međunarodni kazneni sud procesuira pojedince zbog mogućih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Izrael ne priznaje nadležnost suda, no Palestinska samouprava je članica Rimskog statuta ICC-a te je tužitelj ovlašten provoditi istragu rata u Gazi.

ICC nije pružio pojedinosti o kontekstu prijetnji i odbio je komentirati povezanost s mogućim nalogom za uhićenje Netanyahua. Međutim, u priopćenju stoji da se sudska "nezavisnost i nepristranost potkopavaju kada pojedinci prijete osvetom protiv djelatnika Suda ako će Ured, u skladu sa svojim ovlastima, donositi odluke o istragama ili slučajevima unutar svoje nadležnosti".

Takve bi prijetnje također mogle biti kaznena djela, dodaje se u priopćenju. ICC istražuje Palestince i Izraelce zbog navodnih ratnih zločina u Pojasu Gaze od 2021. Khan je posjetio Izrael i Palestinsku samoupravu krajem 2023. i ponovio da zločini svih strana u ratu moraju biti istraženi.

Pročitajte više