HŽ dogodine planira osigurati 50 željezničkih prijelaza

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša rekla je u ponedjeljak u Vukovaru da je u Hrvatskoj 1520 željezničko-cestovnih prijelaza od kojih je 60 posto osigurano samo znakom stop i Andrijinim križem, uglavnom na lokalnim prugama, te da se 2015. planira kvalitetno osigurati 50 željezničko-cestovnih prijelaza, a postavljenje smo jednog stoji milijun kuna.

Sušac je još jedanput izrazila sućut obiteljima poginulih u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju na pružnome prijelazu Otok II kad su u naletu teretnog vlaka u automobilu poginule četiri osobe, a dvije koje su ozlijeđene još su kritično.

"Izražavam sućut obiteljima poginulih, još su dvije osobe i nakon operacije u kritičnom stanju, s tim da je mlađa osoba prevezena u KBC Osijek, a starija je zadržana u vinkovačkoj bolnici", rekla je Suša.

Vlak se kretao dopuštenom brzinom

Podsjetila je da su se na tom prijelazu u posljednjih 15 godina dogodile tri prometne nesreće te da je u jednoj od njih poginuo motociklist.

Istaknula je da se, po informacijama kojima raspolaže, teretni vlak kretao dopuštenom brzinom od 50 kilometara na sat te da je strojovođa kočio, no zaustavni put je bio predug i vlak je udario u osobni automobil u kojem su poginule četiri osobe.

Tragedija se dogodila na pružnom prijelazu minimalno osiguranom znakom stop i Andrijinim križem.

U sljedeće četiri godine namjerava se postaviti sustav osiguranja na 200 prijelaza, za što treba osigurati 200 milijuna kuna, rekla je predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša.

"Godinama se zapostavljalo ulaganje u željezničku infrastrukturu"


I zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić u Vukovaru je izrazio sućut obiteljima poginulih. Govoreći o sigurnosti na prugama ocijenio je kako, nažalost, imamo sustav željeznica iznimno "erodiran".

"Godinama se zapostavljalo ulaganje u željezničku infrastrukturu, u sve segmente infrastrukture, pa je danas osigurano tek 30-ak posto željezničko-cestovnih prijelaza", rekao je Antešić.

Antešić i Sušac bili su u Vukovaru na predstavljanju pripreme projektne i ostale dokumentacije potrebne za nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar.

Pročitajte više