HZJZ: Na tržištu do kraja iduće godine ima dovoljno zmijskog protuotrova domaće proizvodnje

Ilustracija: Shutterstock

U IMUNOLOŠKOM zavodu ima dovoljno zmijskog protuotrova i ne bi ga trebalo nedostajati u bolnicama, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) nakon što su neke bolnice upozorile da su doze tog seruma pri kraju.

Tržište raspolaže dovoljnim količinama seruma domaće proizvodnje, s rokom trajanja do kraja iduće godine. No, za njegovu nabavu zadužene se same bolnice, koje ga nabavljaju komercijalno, putem ljekarni i veledrogerija, kao i svaki drugi lijek, ističu u HZJZ-u

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kao i iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojašnjavaju da protuotrovi za zmije i crne udovice imaju status kao i lijekovi. Zdravstvene ustanove nabavljaju ih same, a HZZO priznaje trošak u okviru bolničkog proračuna.

Ambulante, izvan bolnica, nisu obavezne imati protuotrov za zmijski ugriz te je njegova nabava stvar procjene ordinacija na područjima s većim rizikom, napominju u HZZO-u.

Zalihe zmijskog protuotrova u hrvatskim bolnicama ponovno su aktualizirale i pitanje sudbine Imunološkog zavoda, koji je izgubio dozvole za krvnu plazmu i bakterijska cjepiva. Nakon što je interes za kupnju Zavoda pismima namjere nedavno iskazalo osam tvrtki, u Ministarstvu gospodarstva se doznaje da bi do kraja ovoga mjeseca Skupština Zavoda "trebala donijeti neke važne odluke vezane za njegovu budućnost".

Nakon toga trebala bi biti donesena i odluka o najpovoljnijem modelu dokapitalizacije. Namjera je zaštitili strateške interese države, poput nastavka proizvodnje u RH, zaštite sojeva, načela samodostatnosti te očuvanja radnih mjesta, ističu u Ministarstvu.

Pročitajte više