HZZO odbio na listu staviti skupi lijek koji pomaže oboljelima od agresivnog raka pluća

Screenshot: YouTube

U POVODU mjeseca borbe protiv raka pluća, Udruga oboljelih Jedra izrazila je nadu da će zdravstvena administracija osigurati "pametne" lijekove za karcinom pluća i za liječenje bolesnika s ALK+ rakom pluća, kojima u Hrvatskoj još nije dostupna tzv. ciljana terapija.

U Hrvatskoj godišnje ima 35 bolesnika s ALK + mutacijama, uglavnom mladih žena, nepušačica. ALK+ rak pluća izuzetno je agresivan pa bez adekvatnog liječenja jako brzo metastazira.

Ciljani lijek nije na listi HZZO-a

U udruzi napominju da se odmah po postavljanju dijagnoze svi bolesnici s rakom pluća testiraju na EGFR i KRAS mutacije i liječe tzv. ciljanim lijekovima (Iressa, Tarceva i Almita) koji su na osnovnoj listi lijekova HZZO-a. No, to nije slučaj i s ALK mutacijama iako postoji tzv. ciljani lijek (Xalkori), jer on nije na listi lijekova HZZO-a.

Udruga zahvaljuje Ministarstvu zdravlja i HZZO-u na dosadašnjem razumijevanju za bolesnike s rakom pluća s druge dvije vrste mutacija (EGFR i KRAS), kojima je ciljana terapija dostupna već nekoliko godina.

No, s obzirom da bolesnika s ALK + mutacijama ima samo tridesetak, drže kako osiguranje adekvatne terapije ne bi predstavljalo financijski udar na zdravstveni proračun. Također ističu da su ih ovih dana kontaktirali mediji iz Srbije zbog pozitivnog primjera liječenja raka pluća u Hrvatskoj.

HZZO: Lijek dokazano blagotovoran tek kod malo pacijenata

Iz HZZO-a odgovaraju da su 24. rujna odbili prijedlog za stavljanje lijeka Xalkori na listu jer je "terapijski odgovor dokazan u malom broju slučajeva kod primjene tog lijeka". Naglašavaju da kod pacijenata kod kojih se očekuje pozitivan terapijski odgovor postoji način da im se taj lijek uvede u terapiju.


Bolničko povjerenstvo za lijekove donosi odluku o stručnoj opravdanosti primjene nekog lijeka koji nije uvršten u važeću listu lijekova, u slučaju da je osiguranoj osobi taj lijek preporučio bolnički specijalist.

Ako bolničko povjerenstvo odobri liječenje, tada bolnička ljekarna nabavlja lijek, a HZZO dozvoljava da se trošak prikazuje unutar bolničkog proračuna, kažu u HZZO-u.

Mjesečno terapija stoji i do 5.000 eura

U udruzi objašnjavaju da je riječ o vrlo skupim lijekovima koje je teško dobiti na teret bolničkog proračuna. Mjesečna terapija stoji oko 5.000 eura, a bolesnici s ALK + mutacijama sada su prisiljeni kupovati ih o svom trošku u drugim europskim zemljama.

Obrazloženje HZZO-a da je "terapijski odgovor dokazan u malom broju slučajeva", kažu, govori o tome da nema puno takvih bolesnika u Hrvatskoj, pa im nije jasno zbog čega bi oni morali ispaštati zato što su u manjini.

Tzv. ciljani lijek (Xalkori) na listi je lijekova za liječenje raka pluća u velikoj većini europskih zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Velika Britanija...

U Udruzi se nadaju da će izlaskom HZZO-a iz riznice stanje u zdravstvenom sustavu u svakom smislu biti povoljnije, pa i za lakši dolazak novih "pametnih" ljekova na listu.

Pročitajte više