Hagel: Razmjena zarobljenika s talibanima je "otvaranje vrata" za pregovore

Foto: Hina

AMERIČKI ministar obrane Chuck Hagel u nedjelju je ocijenio da najavljena razmjena američkog vojnika zarobljenog u Afganistanu za pet afganistanskih talibana iz Guantanama predstavlja "otvaranje vrata" za pregovore između SAD-a i talibana, ali njegov optimizam ne dijele Afganistanci koji tu razmjenu smatraju vrlo štetnom po svoju zemlju, objavile su agencije.

"To bi moglo, trebalo, a mi se nadamo da i hoće predstavljati otvaranje vrata" za pregovore između Washingtona i afganistanskih islamističkih pobunjenika, nakon prekida izravnih pregovora 2012., izjavio je Hagel za TV postaju NBC izravno iz baze Bagram u Afganistanu u kojoj je od subote na slobodi američki narednik Bowe Bergdahl, koji je proveo pet godina u talibanskom zarobljeništvu.

Američki dužnosnici rekli su da je Bergdahl u "dobrom zdravstvenom stanju, sposoban hodati sam" i da će biti prebačen u američku vojnu bolnicu Landstuhl u Njemačkoj.

SAD već godinama pozivaju na otvaranje procesa "afganistanske pomirbe" između Kabula i talibana, uz posredovanje Katara, koji je postigao i dogovor o subotnjoj razmjeni zarobljenika.

Vrhovni vođa afganistanskih talibana mula Omar ocijenio je razmjenu zarobljenika "velikom pobjedom".

"Afganistanskom muslimanskom narodu, svim Božjim borcima, obiteljima i bližnjima zarobljenika upućujem iskrene čestitke na ovoj velikoj pobjedi", navodi se u pisanoj izjavi mule Omara, uz zahvalu Kataru na naporima uloženim u oslobađanje petorice talibana.

No iz Afganistana stižu poruke razočaranja činom razmjene i upozorenja da će se oslobođeni talibani ponovno povezati s terorističkim mrežama i ponovno se uključiti u borbe čim iz te zemlje ode većina stranih vojnika.

Razmijenjeni talibani u Guantanamu su bili od 2002., a Pentagon ih je klasificirao kao "vrlo opasne" osobe koje "vjerojatno predstavljaju prijetnju"

"Sigurno će se vratiti u borbu, ako im dopušta zdravstveno stanje", rekao je visoki dužnosnik afganistanske obavještajne službe, koji je zahtijevao anonimnost zbog osjetljivosti teme.

"To će biti vrlo opasni ljudi jer imaju veze s regionalnim i međunarodnim terorističkim organizacijama po cijelom svijetu", dodao je.

Talibani su zanijekali da će se njihovi oslobođeni pripadnici ponovno uključiti u borbe, ustvrdivši da će s obiteljima živjeti u Kataru kao obični ljudi.

Također su naglasili kako se razmjena ne smije smatrati gestom dobre volje ili korakom bliže obnovi pregovora.

"Ovo je su samo pogodba talibana i Amerikanaca... Ni na koji način to neće pomoći mirovnom procesu, jer mi u njega ne vjerujemo", rekao je glasnogovornik talibana Zabiula Mudžahid.

Građani Kabula izrazili su bijes i ogorčenje tim potezom Amerikanaca.

"Ta odluka pokazuje da ova regija, Afganistan ni naš narod ništa ne znače američkoj vladi", ustvrdio je srednjoškolski profesor Gul Mohamad.

"U suprotnom, zašto bi razmjenjivali beskorisnog vojnika koji se ogriješio o zakon za pet najopasnijih talibanskih boraca?", zaključio je.

"Ovo će podići moral talibanima i potaknuti ih da se još jače bore kako bi zarobili strane vojnike. Sad znaju da im to neće biti uzalud", ocijenio je pukovnik afganistanske vojske Asadulah Samadi.

Pročitajte više