Hajduk i Fredi Fiorentini optuženi za utaju poreza težu od 9,2 milijuna kuna!

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv NK Hajduk i bivšeg direktora Fredija Fiorentinija. Terete ih za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i štetu u državnom proračunu veću od 9,2 milijuna kuna. Sporni su transferi Nike Kranjčara, Nikice Jelavića i još par igrača, odnosno, tko bi trebao platiti porez. Stav Hajduka je bio da su igrači isplaćeni u bruto iznosu te da bi oni trebali platiti porez. Državno odvjetništvo zaključilo je, pak, drukčije.

Fredi Fiorentini i Hajduk već su optuženi za slično djelo, ali sa znatno manjom štetom od 300-ak tisuća kuna. Rasprava je već zakazana za 20. lipnja, no Index doznaje da će branitelj Damir Primorac predložiti da se postupci spoje kako bi se brže i efikasnije zaključilo predmet.

Suđenje Buljanu i Rožiću započinje idući mjesec

Osim ova dva slučaja, koji pokrivaju poslovanje Hajduka sredinom prošlog desetljeća, aktualno je još nekoliko postupaka koji bistre mutnu vodu s Poljuda. Već tijekom idućeg mjeseca trebao bi biti zakazan početak suđenja Vedranu Rožiću i Ivanu Buljanu za štetu u državnoj blagajni od 100-ak milijuna kuna u razdoblju od 1993. do 1997. godinu. Državno odvjetništvo iz postupka je neposredno uoči podizanja optužnice izbacilo Nadana Vidoševića, dok je nedavno preminuo Bartul Kaleb pa se postupak protiv njega obustavio. Sudac Vlado Živaljić najavio je kako suđenje namjerava započeti prije ljetnih ferija. 

Za koji dan očekuje se i da optužno vijeće splitskog Županijskog suda da zeleno svjetlo za optužnicu koja pokriva poslovanje Hajduka s konca 90-ih. U tom predmetu su optuženi Željko Kovačević, Petar Reić, Ivica Šurjak te još par funkcionera s Poljuda.

Osim ovih slučajeva, Državno odvjetništvo istražuje i nekoliko spornih transfera, poput onog Ivice Mornara i Igora Muse.

Pročitajte više