Hammond: Koaliciji će trebati do dvije godine da potjera IS iz Iraka

Foto: Hina

MEĐUNARODNOJ koaliciji protiv džihadista Islamske države (IS) možda će trebati do dvije godine da iz Iraka protjera tu militantnu skupinu jer su iračke snage mjesecima daleko od pokretanja prave borbene operacije, upozorio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Govoreći kao domaćin skupa 21-člane koalicije predvođene SAD-om, Hammond je kazao da će zadatak istjerivanja IS-a iz Iraka biti polagan te da su iračke snage sve bolje, ali još uvijek daleko od mogućnosti da pokrenu sveobuhvatniju kopnenu ofenzivu.

"To se neće moći učiniti za tri ili šest mjeseci. Trebat će godina ili dvije da se IS izbaci iz Iraka, a mi radimo sve što treba učiniti da preokrenemo situaciju", izjavio je ministar za Sky News.

"S prijetnjom od ekstremnog terorizma s kojom se vi suočavate u Iraku suočavamo se i mi ovdje"


Na današnjem sastanku, na kojem sudjeluju američki državni tajnik John Kerry i irački premijer Haider al-Abadi, razmotrit će se načini intenziviranja kampanje protiv IS-a u Siriji i Iraku, kako na vojnom planu tako i na planu sprečavanja financiranja džihadista i zaustavljanja priljeva stranih boraca.

Abadi, koji će izvijestiti o napretku svoje vlade u borbi protiv IS-a, sastao se prije sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom koji mu je kazao da je Velika Britanija spremna učiniti više.

"S prijetnjom od ekstremnog terorizma s kojom se vi suočavate u Iraku suočavamo se i mi ovdje, u Velikoj Britaniji", rekao je Cameron. Abadiju je također kazao da će sve učiniti kako bi se strane borce spriječilo da dolaze u njegovu zemlju i tamo pridonose stvaranju kaosa kojemu sada svjedočimo.

Pročitajte više