Hernadi ponovno na Interpolovoj crvenoj tjeralici

Screenshot: Interpol

PREDSJEDNIK Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi ponovno se našao na Interpolovoj tjeralici nakon što je s nje skinut u ožujku prošle godine.

U tjeralici kao i prvog puta stoji da ga Hrvatska traži radi davanja mita. Hernadi je s Interpolove tjeralice skinut na osobni zahtjev u ožujku prošle godine.

Inače, na zagrebačkom Županijskom sudu prošloga je tjedna trebalo početi suđenje Hernadiju, no odgođeno je jer Vrhovni sud do tada nije odlučio o žalbi Hernadijeve obrane. Naime, spis se nalazi na Vrhovnom sudu, a obrana je na pripremnom ročištu zatražila da se cijela dokumentacija prevede na mađarski, što je predsjednik sudskog vijeća odbio smatrajući da se radi o preuranjenom zahtjevu.

Hernadiju se sudi u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a optužen je za davanje 10 milijuna eura mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u INA-i.

Uskok mađarska pravosudna tijela prozvao za opstruiranje suđenja u Hrvatskoj

Mađarski sud je svojedobno presudio da Hernadi nije kriv za prijevaru i pronevjeru, za što ga je tužila njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na Molovu cijenu dionica.

Dok Hernadijeva obrana smatra da bi se zbog te presude moglo otvoriti pitanje tzv. presuđene stvari, Uskok drži da se radi o manevru mađarskih pravosudnih tijela kako bi se opstruiralo suđenje Hernadiju u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo tvrdi da Mađarskoj nikada nije ustupilo kazneni progon Hernadija zbog davanja mita Sanaderu koji je i sam zbog toga pravomoćno osuđen.

Nakon pokretanja istrage, državno odvjetništvo je od Mađarske tražilo da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no mađarska su pravosudna tijela to uporno odbijala pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa.

Hernadi tvrdi da nikada nije primio poziv na hrvatski sud

Pošto su sve hrvatske zamolnice naišle na odbijenicu u Mađarskoj, Hrvatska je nedostupnom Hernadiju odredila istražni zatvor i odlučila mu suditi u odsutnosti, a njegovom privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga.

U međuvremenu, Hernadi je i od hrvatskog Ustavnog suda tražio da opozove odluku o istražnom zatvoru, navevši da poziv za dolazak na hrvatski sud nikada nije primio te da ne može biti odgovoran što mu mađarske vlasti pozive iz Hrvatske nisu proslijeđivale.

No, Ustavni ga je sud odbio, ističući da je i činjenica što Hernadi nije nedostupan hrvatskim vlastima dostatna za određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte više