Hillary Clinton kritizirala TPP

Foto: Hina

GLAVNA uzdanica demokrata u predsjedničkoj utrci Hillary Clinton u ponedjeljak je izjavila da bi farmaceutske tvrtke kojima pogoduje Transpacifički sporazum o trgovini (TPP) američkoj vladi trebale ponuditi popust na svoje proizvode u zasad najsnažnijem istupu oko pregovora koji zabrinjavaju globalnu javnost.

Reuters ocjenjuje da komentar predstavlja "implicitni ukor" aktualnom predsjedniku Obami i njegovim nastojanjima da osigura potpisivanje TPP-a.

Demokrati su u petak u Kongresu odbacili prvi korak u usvajanju sporazuma usprkos osobnoj zamolbi predsjednika.

Suočena s rastućim pritiskom ljevice i desnice da iznese konkretan stav, Clinton je rekla da se suzdržala upravo zbog spomenute rasprave.

"Ja sam zadržala svoje gledište jer sam mislila da je važno za Kongres da provede potpunu raspravu bez utjecaja predsjedničke politike i kandidata," kazala je Clinton na predizbornom skupu u Burlingtonu, Iowa. "Ja sad mislim da predsjednik i njegov tim imaju priliku za čvršćom pogodbom".

Clinton nije rekla podržava li ili odbacuje sporazum, ali je kritizirala iste njegove dijelove koji izazivaju protivljenje sindikata, pobornika zaštite okoliša i liberalnih interesnih grupa.

Kandidatkinja je ocijenila da bi farmaceutske kompanije kojima sporazum otvara strana tržišta trebale ponuditi popust vladi za programe poput Medicarea ili zdravstvenog plana za vremešne.

"Naše farmaceutske tvrtke, ako misle dobiti ono što žele, moraju više dati Americi," rekla je.

Clinton se pridružila američkoj liberalnoj senatorici Elizabeth Warren iz Massachusettsa u ocjeni da "Mehanizam za razrješavanje sporazuma između investitora i država" mora imati veću transparentnost i ponukala Obamu da surađuje s predsjednicom demokrata Nancy Pelosi koja se žestoko protivi sporazumu. 

"Ukoliko Obama ne dobije najbolji mogući sporazum, onda sporazume ne treba biti," rekla je Clinton u Des Moinesu.

Pročitajte više