Hillary Clinton ne planira preuzeti Svjetsku banku

NAKON što je aktualni predsjednik Svjetske banke, Amerikanac Robert Zoellick, najavio kako će se krajem srpnja povući s tog položaja, američki mediji počeli su naveliko spekulirati o tome tko bi ga mogao zamijeniti na tom položaju.

Prema tradicionalnom nepisanom pravilu da MMF vode Europljani, a Svjetsku banku Amerikanci, mediji su kandidata tražili među "domaćima", a jedno ime se gotovo kod svih pojavilo kao najizglednije rješenje - ono Hillary Clinton.

Međutim, iz njenog tabora odmah je došla izjava kako aktualna ministrica vanjskih poslova o tome ne razmišlja, odnosno da zasigurno neće naslijediti Zoellicka.

"Hillary je o ovome već govorila prošle godine, u nekoliko navrata. Kazala je kako se to neće dogoditi, a njen stav se u međuvremenu nije promijenio", kazala je glasnogovornica Victoria Nuland.

Uostalom, Hillary Clinton je prošlog mjeseca najavila kako se planira povući iz visoke politike kad joj istekne tekući mandat, a preuzimanjem tako odgovornog mjesta u Svjetskoj Banci sigurno se ne bi mogla skloniti od oka javnosti, što joj je plan.

Pročitajte više